|  Mladina 2  |  Svet

Alternativna prireditev v Davosu

Javno razkrinkanje najbolj škodljivih svetovnih korporacij

 „Ne zmore nadzirati, kar smo ustvarili“ - plakat za nominirano podjetje Tepco

„Ne zmore nadzirati, kar smo ustvarili“ - plakat za nominirano podjetje Tepco
© Public eye

Konec januarja bo v švicarskem Davosu potekalo redno vsakoletno zasedanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), ki se ga bodo, kot klišejsko navajajo nekateri mediji, udeležili najuglednejši politični, gospodarski in akademski voditelji z vsega sveta. Dejstvo pa je, da med temi domnevno najuglednejšimi ljudmi vsakič najdemo tudi kup predstavnikov največjih svetovnih korporacij, odgovornih za številne kršitve človekovih pravic in brezvestno uničevanje okolja. S sodelovanjem na forumih, kakršen je WEF, si ta podjetja zagotavljajo kredibilnost in ugled, ko njihovi izvršni direktorji tam javno razpredajo o spoštovanju socialnih pravic in nujnosti varovanja planeta. Toda njihova dejanja kažejo povsem drugo sliko ...

Zato so se nekatere nevladne organizacije odločile, da bodo njihovo pravo podobo pokazale namesto njih. Že leta 2000 sta organizaciji Berne Declaration in Friends of the Earth v času zasedanja WEF pripravili prireditev, na kateri sta se posvetili največjim škodljivcem med korporacijami z namenom javne osramotitve. Dogodek, poimenovan Public Eye, poteka odtlej vsako leto, in to prav tako v Davosu. Od leta 2005 na njem tudi redno izberejo (ne)slavnostne zmagovalce v kategoriji korporativne neodgovornosti. K sodelovanju je vsakič vabljena svetovna javnost, ki lahko prek spletne strani „publiceye.ch“ glasuje za nominirance.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.