Grega Repovž

 |  Mladina 2  |  Politika

Virantovanje

Je ljubezen do Janše močnejša od sovraštva do Jankovića?

Gregor Virant na seji sveta svoje stranke, ko je dahnil NE Zoranu Jankoviću

Gregor Virant na seji sveta svoje stranke, ko je dahnil NE Zoranu Jankoviću
© Borut Peterlin

Marjan Podobnik je imel problem. Bil je december 1996, volitve so bile mimo, na volitvah je sicer zmagala LDS Janeza Drnovška, a je leva koalicija LDS, ZLSD in DeSUS skupaj zbrala le 43 glasov, skupaj s poslancema manjšine jih je imela 45. A to ni bil problem Marjana Podobnika. Podobnikova SLS je imela namreč z 19 poslanci največjo poslansko skupino na desnici. Njegova stranka je bila druga največja v parlamentu, hkrati pa je imela skupaj s SDS Janeza Janše in SKD Lojzeta Peterleta 45 poslancev. Podobnik je mislil, da lahko tudi on postane premier.

Seveda ni šlo. Parlament je bil v pat poziciji. Drnovšku ni uspelo dobiti mandatarstva. A ta problem je bil rešljiv. Drnovšek ga je rešil tako, da je prepričal poslanca SKD Cirila Pucka, da je prestopil na drugo stran, v LDS. Devetega januarja 1997 je ob podpori levih strank (ZLSD in DeSUS) Drnovšek dobil mandatarstvo in hkrati nemogočo večino 46 poslancev (skupaj s poslancema manjšin). Zakaj nemogočo?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.