Marjan Horvat

 |  Mladina 2  |  Svet

Evropejci v iskanju obljubljene dežele

Finančna in gospodarska kriza v Evropi sta spremenili imigracijske poti, saj stara celina ni več zanimiva za mlade in izobražene. Posledica je beg možganov.

Najbolj znan emigrant iz naših prostorov: Nikola Tesla v laboratoriju v Colorado Springsu leta 1899

Najbolj znan emigrant iz naših prostorov: Nikola Tesla v laboratoriju v Colorado Springsu leta 1899

V Evropi smo priča demografski revoluciji, kakršne ni bilo od sredine 19. stoletja, ko so se v novi svet odpravili milijoni Evropejcev. Bistvena razlika med tedaj in danes pa je v strukturi izseljencev. Tudi danes iščejo obljubljeno deželo na zahodu in drugod po svetu neizobraženi ljudje z juga Evrope, ki jih eksistenčna stiska sili na tuje, vendar pa hkrati množično zapuščajo svoje domovine mladi, izobraženi in ustvarjalni ljudje, ki lahko razvoju doma največ ponudijo. Največ pripadnikov te armade vsrkajo vase, brez velikih formalnosti, Združene države Amerike. V ZDA se namreč na leto zaposli kar 55 odstotkov najboljših strokovnjakov, predvsem inženirjev različnih strok, tehnologov in strokovnjakov informacijskih tehnologij, ki se ponujajo na svetovnem trgu dela. V Evropi najde ustrezno delo le pet odstotkov strokovnjakov s tega trga, kar 85 odstotkov vseh, ki se od drugod zaposlijo na območju Evropske unije, pa so ljudje z nižjo ali srednjo izobrazbo. To so dejstva, ki opozarjajo na tehnološki zastoj v Evropi, kjer se vse države bojujejo z negativnimi demografskimi tokovi. Ti v prihodnjih desetletjih napovedujejo »avtohtonim« ljudstvom umiranje na obroke. Toda retorika o »novem« modelu multikulturalizma v državah zahodne Evrope, kjer poskušajo privabiti visoko izobražene ljudi od drugod, da bi dali pospešek novemu gospodarskemu zagonu, se kaže kot jalova politična puhlica.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.