Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Cena elektrike: Liberalizacija je prinesla podražitve

V zadnjih štirih letih se je električna energija za gospodinjstva podražila za 29 odstotkov, nove podražitve pa je mogoče preprečiti z zamenjavo dobavitelja, porabnikom razlaga Umar.

© Tomaž Lavrič

Gospodinjstva v Sloveniji so morala lani za električno energijo plačati 29 odstotkov višjo ceno kot leta 2007, je ugotovil statistični urad. Kljub temu je cena še vedno nižja od povprečja v EU. A pomembnejši so razlogi za zvišanje cene, še posebej zaradi obljub, da se bo elektrika z vzpostavitvijo konkurence pocenila. V Uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar) ugotavljajo, da se je zgodilo ravno nasprotno: »Velik del 29-odstotne podražitve elektrike za gospodinjstva v obdobju 2007–2011 se je zgodil na prehodu v leto 2009 kot posledica liberalizacije trga z gospodinjsko elektriko.«

Po njegovih podatkih se je od oktobra 2008 do marca 2009, ko je ceno električne energije za gospodinjstva v Sloveniji nehala določati vlada, ta zvišala za 21,3 odstotka, od marca 2009 do novembra 2011 pa še za 8,3 odstotka. Inflacija v tem obdobju je bila 5,9-odstotna.

Pri tem se postavlja vprašanje, zakaj Slovenija izvaža električno energijo, ki jo pridobi v JE Krško, in iz tujine uvaža očitno dražjo za domače porabnike. V Umarju so pojasnili, da je »mednarodna menjava elektrike dobičkonosna«. »Po podatkih AJPES-a je leta 2010 dejavnost menjave električne energije dosegla 91 milijonov evrov čistega dobička, celotna dejavnost oskrbe z elektriko 159 milijonov evrov, vse gospodarske družbe skupaj pa so imele 256 milijonov evrov čiste izgube. To lahko pomeni samo, da se elektrika prodaja dražje, kot se kupuje,« sklepajo v Umarju. A porabniki od omenjenih dobičkov nimajo nič, če elektropodjetja v štirih letih zvišajo ceno za 29 odstotkov.

V Umarju so prepričani, da porabniki elektropodjetja od podražitev lahko odvrnejo z zamenjavo dobavitelja. Število zamenjav pri gospodinjski elektriki se je leta 2011 naglo povečalo, bilo jih je več kot 33 tisoč. »Glede na to, da je zamenjava res enostavna, morajo dobavitelji ob podražitvi resno računati z znižanjem prihodkov zaradi izgube kupcev,« pravijo v Umarju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.