Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Adria Airways: Izpusti bi podražili vozovnice

Letalska družba Adria Airways dodatnih stroškov, če bodo letalske družbe morale začeti plačevati za izpuste toplogrednih plinov, ne bo mogla kriti sama

Adria Airways izpustov menda ne povečuje.

Adria Airways izpustov menda ne povečuje.
© Arhiv Mladine

Če bodo letalske družbe morale začeti plačevati za izpuste toplogrednih plinov, Adria Airways tega stroška zaradi krize v letalskem prometu in visokih cen goriva ne bo mogla pokriti sama. Letalski prevozniki so že pred nekaj leti opozorili, da bodo prisiljeni zvišati cene vozovnic, če bo tudi zanje uvedena shema za trgovanje z izpusti, a dokončnih odločitev o tem še ni, je pojasnil Alen Mlekuž, direktor korporativnega komuniciranja v družbi Adria Airways. Evropska komisija pa trdi, da bo EU vztrajala pri predlogu zakonodaje, na podlagi katere bodo letalske družbe morale plačevati za izpuste toplogrednih plinov, ki jih povzročajo.

Letalski prevozniki po Mlekuževih besedah lahko na različne načine zmanjšujejo porabo goriva in tako povzročajo tudi manj izpustov toplogrednih plinov. »Adria Airways s programom Fuel Efficency Management uvaja posamezne ukrepe, učinkovitejše procedure in postopke, s katerimi zmanjšuje porabo goriva in s tem izpustov,« razlaga Alen Mlekuž.

Letalski prevozniki po njegovih podatkih povzročijo le tri odstotke vseh izpustov toplogrednih plinov, koliko jih v Sloveniji povzroči Adria Airways, pa »ne moremo opredeliti, ker Adria Airways ne opravlja notranjih letov v Sloveniji«. V slovenskih evidencah so takšni izpusti izračunani zgolj na podlagi v naši državi prodanega goriva, Adria Airways pa gorivo kupuje tudi na tujih letališčih. Evropska komisija je za letošnje leto določila kvoto 215 milijonov ton izpustov CO2 in letalskim prevoznikom za 85 odstotkov teh izpustov dodelila brezplačne kupone.

Alen Mlekuž zagotavlja, da Adria Airways izpustov ne povečuje, to se kaže tudi pri porabi goriva; ta se delno zmanjšuje zaradi zmanjšanja obsega letenja in seveda učinkovitejših procedur. Za leto 2012 je Adria dobila 82 tisoč brezplačnih kuponov, v obdobju od leta 2013 do 2020 pa lahko na leto računa na 77.062 kuponov. Koliko jih bo morala dokupiti, je odvisno od porabe goriva za tekoče leto in emisijskega faktorja, ki znaša 3,15.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.