Peter Petrovčič

 |  Mladina 3  |  Politika

Imaš kuću, vrati stan*

Hiša nad Barjem, stanovanje v Fiesi in državno stanovanje v središču Ljubljane (* Imaš hišo, vrni stanovanje)

Matejevo domovanje v Zalogu

Matejevo domovanje v Zalogu
© Tjaša Zajc

Ko zjutraj vstane, si ob kavici oči spočije na barjanskih ravnicah, ki se raztezajo, kolikor daleč seže pogled, in se zajedajo v okoliška gričevja. Kadar je na dopustu, oči spočije ob pogledu na Tržaški zaliv. V Ljubljani pa ima v neprofitnem najemu še državno stanovanje; pogled resda ni bogve kakšen, je pa lokacija vseeno odlična. Tako se prebuja nekdanji minister, zdaj poslanec SDS Dragutin Mate.

O neprofitnem službenem stanovanju ministrstva za obrambo je že bilo precej napisanega. Mate se mu noče odreči, čeprav že sedem let ni več zaposlen na ministrstvu. V ta namen je tožil državo in jo še danes. Sodišče je na prvi in drugi stopnji sicer odločilo, da mu država ni dolžna vrniti službe na obrambnem ministrstvu, a vendar vztraja z izrednimi pravnimi sredstvi. In kot je pred časom obljubil v izjavi za časnik Žurnal, ne bo odnehal: „Spor bom gnal do evropskega sodišča.“ Državno neprofitno stanovanje pač pritiče državni službi.

Seveda, pravica do stanovanja je ena izmed eksistencialnih pravic vsakogar. Zato nikogar ne bi smeli siliti v brezdomstvo. A Matejevi z deložacijo iz neprofitnega stanovanja ne bi ostali brez doma. V Fiesi, formalno je lastnica Matejeva soproga Tanja, imajo v lasti 55 kvadratnih metrov veliko stanovanje s 96 kvadratnih metrov pripadajoče terase v objektu Vila Ondina. Tam ne živijo, čeprav ne uporabljajo niti stanovanja obrambnega ministrstva, za katerega se tako krčevito bori Mate. No, v bistvu ga uporabljajo. V njem živi Matejev sin. Mate pa s soprogo živi v idilični vasici Zalog pri Škofljici, v novozgrajenem dvojčku. Tudi ta je formalno v Tanjini lasti.

Stanovanje obrambnega ministrstva, ki ga uporablja Matejev sin, je v bloku na Cigaletovi ulici v prestolnici, pet minut hoda od državnega zbora. Meri dobrih 53 kvadratnih metrov, Mate pa zanj ministrstvu plačuje 168 evrov mesečne najemnine. Tržna vrednost najemnine za podobno stanovanje na podobni lokaciji je tudi trikrat višja.

Na ministrstvu za obrambo pojasnjujejo, da ne razpolagajo s podatkom, da Mate ne bi več uporabljal stanovanja, a dodajajo, da je „prenehanje uporabe stanovanja za več kot tri mesece razlog za odpoved najemnega razmerja“. Prav tako ne razpolagajo s podatkom, da bi bila Matejeva žena lastnica nepremičnin. Tudi v tem primeru pa navajajo razlog za odpoved najemnega razmerja. To se odpove v trenutku, ko ima „najemnik ali zakonec najemnika neprofitnega stanovanja v lasti primerno stanovanje ali stanovanjsko stavbo“.

V našem primeru sta izpolnjena kar oba pogoja hkrati. Najemnik, poslanec Mate, neprofitnega državnega stanovanja ne uporablja že skoraj leto dni. Njegov zakonec, soproga Tanja, ima v lasti primerno stanovanje. Če ne bi bilo primerno ali bi bilo kaj manj primerno od neprofitnega državnega, verjetno Matejeva tam ne bi živela. Na decembrskih volitvah je kot kraj stalnega bivališča še vedno navedel Cigaletovo ulico v Ljubljani.

Kako se je že reklo v sivih sedemdesetih? „Imaš kuću, vrati stan“ oziroma po slovensko „imaš hišo, vrni stanovanje“. In to velja še danes, vsaj če je stanovanje državno.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.