Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Za okolje je uredba usklajena, za gospodarstvo pa ne

Vlada v odhajanju zaradi neusklajenosti med ministrstvoma za okolje in gospodarstvo novi vladi prepušča odločitev o oblikovanju cen komunalnih storitev – Rok je konec februarja

Ljubljanska deponija.

Ljubljanska deponija.
© Borut Peterlin

Ena prvih nalog, ki čakajo novo vlado, je odločitev o oblikovanju cen komunalnih storitev, saj konec februarja poteče veljavnost sedanje uredbe. Suzana Zagorc, višja svetovalka v službi za odnose z javnostmi na ministrstvu za gospodarstvo, nam je razložila, da se cene občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja oblikujejo v skladu s pravilnikom, s katerim je sicer vzpostavljena metodologija oblikovanja cen komunalnih storitev, ni pa zagotovljen nadzor nad metodologijo oblikovanja cen in niso določene sankcije v primeru kršitev.

»Zaradi navedenega, gospodarskih razmer, postavljenih makroekonomskih ciljev, izredno visokih povišanj cen komunalnih storitev v posameznih občinah in dejstva, da je veliko občin cene komunalnih storitev dvignilo brez pridobljenega pozitivnega strokovnega mnenja, je vlada sprejela že tri uredbe o določitvi najvišjih cen komunalnih storitev. Z njimi je cene storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja določila kot najvišje,« pojasnjuje Zagorčeva.

Za novo uredbo o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja, ki jo pripravlja ministrstvo za okolje in prostor, je vlada v odhajanju predvidela, da bo v njej opredeljena metodologija za oblikovanje cen, da bo vzpostavljen nadzor nad oblikovanjem cen in uvedene sankcije za kršitve. »Uredba še ni dokončno usklajena, upamo pa, da bo uveljavljena do konca februarja 2012, ko se izteče veljavnost veljavni uredbi o določitvi najvišjih cen komunalnih storitev,« pravi Suzana Zagorc. Ministrstvo za gospodarstvo bo po njenem »sestopilo z ukrepa določitve cen takoj, ko bo vlada sprejela novo uredbo.

Bojan Dejak, generalni direktor direktorata za javne službe in investicije na ministrstvu za okolje in prostor, pa pojasnjuje, da so medresorsko usklajevanje uredbe zaključili, dogovorili so se tudi z gospodarsko zbornico, a jo je vlada zavrnila. Zdaj ministrstvo čaka, »da bomo imeli spet operativno vlado«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.