Jurij Gustinčič

Jurij Gustinčič

 |  Mladina 4  |  Pod črto

Esteblišment

Ga v Sloveniji sploh imamo?

Pojem se lahko prevede v vse vsaj nekoliko razvite jezike, je pa svetovno znan v tej svoji inačici. Znan in neznan. Nikomur še ni uspelo pojasniti, kaj točno pomeni, izgovori pa se skoraj vedno s prepričanjem, da esteblišment stoji nad vsem drugim v državi, da ureja tok zgodovine narodov čez glave političnih strank.

Za nekatere narode vemo brez omahovanja, da ga imajo. Pri drugih to ni povsem jasno, a takrat tudi ni jasno, ali se je njihova družba resnično razvila. O Angležih bomo pri tem še najmanj ugibali, kar že je, pač je, ima pa vsekakor na vrhu kraljico. Ne mislim na katerokoli kraljico, marveč na sedanjo, o kateri se je nekoč celo govorilo, da ima raje laburiste kot torijce. No, morda so to govorili le zato, da bi zbodli gospo Thatcherjevo, ki je takrat stanovala na Downing Streetu in se obnašala, kot da je ona britanski esteblišment … Angležem se je tudi posrečilo, da so ob razpadu imperija na njegovem mestu ustvarili commonwealth, o katerem je znani konservativec lord Hailshame skrivnostno rekel, da je nekaj, kar se »ne more posploševati in česar ni mogoče točno ugotoviti«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.