Erik Valenčič

 |  Družba

Pakt manjvrednih ljudi

Srbsko-slovensko neonaci prijateljstvo

Koncerti z nacistično tematiko v Sloveniji očitno nikogar ne motijo ...

Koncerti z nacistično tematiko v Sloveniji očitno nikogar ne motijo ...
© Arhiv Mladine

Kar zadeva mednarodna povezovanja, so slovenski neonacisti do sedaj najraje prijateljevali s svojimi somišljeniki iz Madžarske, Avstrije, Nemčije in Italije. Tuje neonaciste so vedno označevali za svoje »kamerade« oziroma za »prijatelje iz zamejstva«, kakor so poimenovali tudi člane italijanske glasbene skupine Ultima Frontiera, pa čeprav ti v svojih pesmih pojejo, da Istra ni slovenska ne hrvaška, temveč italijanska. Pač. Druženja z južnimi in vzhodnimi somišljeniki ni bilo.

Kdo ve, mogoče so jih slovenski neonacisti smatrali za pripadnike manjvredne, slovanske rase. (Hitler bi se bržkone zjokal od smeha na ta račun.) Neke ljubezni z »južnimi brati« torej ni bilo. A to se sedaj očitno spreminja. Po naših podatkih je nedavno v Ljubljani prišlo do srečanja med srbskimi in slovenskimi neonacisti. To nadalje potrjuje tudi informacija, da se bo v soboto, 28. januarja na zaenkrat še neznani lokaciji v Sloveniji odvil koncert »slovensko-srbskega tovarištva«, na katerem bosta nastopili dve glasbeni skupini, slovenska Flame of Resistance ter bošnjaška Sorab 28.

Roko na srce, temelji sodelovanja med neonacisti obeh držav so bili položeni že prej, leta 2010. Ko je bil neonacistični skupini Slovenski radikali ukinjen internetni blog, so se slednji preselili na spletno stran Nacional-socialistički forum iz Srbije. Te usluge jim Slovenski radikali niso pozabili. Na svojem novem blogu Rasna zavest, na katerem pojejo hvalo nacistom in slovenskemu narodu, je zraven še obvezen logotip: »Kosovo je Srbija!«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.