Imaš kuću, vrati stan* (drugi del)

Drugače bo službeno stanovanje poslanca Mateja v fond ministrstva prisilno vrnil sodni izvršitelj (* Imaš hišo, vrni stanovanje)

Stolpič, kjer uradno še vedno stanuje Dragutin Mate

Stolpič, kjer uradno še vedno stanuje Dragutin Mate
© Tjaša Zajc

Na ministrstvu za obrambo obljubljajo, da bodo poslanca Dragutina Mateja deložirali, če službenega stanovanja, ki mu ne pripada, ne bo vrnil prostovoljno.

Zgodba je znana. Mate je zapustil službo na ministrstvu za obrambo konec leta 2004, ko je postal minister za notranje zadeve. Čez štiri leta se je po porazu na volitvah zaposlil kot strokovni sodelavec stranke SDS in zoper obrambno ministrstvo vložil tožbo za vrnitev na staro delovno mesto. Delovno in socialno sodišče je na prvi in drugi stopnji ugotovilo, da mu služba ne pripada več, Mate pa je vložil še izredno pravno sredstvo na vrhovnem sodišču. V sporu ni šlo za službo, bistveno je bilo stanovanje, ki naj bi Mateju pripadalo, če bi mu pripadla pravica do vrnitve na delovno mesto na obrambnem ministrstvu. Gre za 53 kvadratnih metrov veliko službeno stanovanje v središču Ljubljane, za katero Mate ministrstvu plačuje zgolj 168 evrov mesečne najemnine. Torej vsaj trikrat manj od tržne najemnine.

Na ministrstvu za obrambo so bili do svojega nekdanjega uslužbenca ves čas več kot korektni. Čeprav bi mu lahko odpovedali najemno razmerje, tega doslej niso storili. Razloga za odpoved najemnega razmerja sta po zakonu dva. In sicer „prenehanje uporabe stanovanja za več kot tri mesece [je] razlog za odpoved najemnega razmerja“ ali pa to, da ima „najemnik ali zakonec najemnika neprofitnega stanovanja v lasti primerno stanovanje“. V tem primeru sta izpolnjena oba. Najemnik, poslanec Mate, neprofitnega državnega stanovanja ne uporablja že skoraj leto dni. Njegova soproga Tanja pa ima v lasti primerno stanovanje v Zalogu pri Škofljici, kjer Mate živi. Uradno je seveda še vedno prijavljen na Cigaletovi ulici, na ministrstvu pa so donedavna zatrjevali, da nimajo podatka, da bi bil izpolnjen kak pogoj za odpoved najemnega razmerja.

Vendar zdaj sporočajo: „Glede na nova dejstva, ki izhajajo tudi iz podatkov, ki ste nam jih posredovali s svojimi vprašanji, bomo na podlagi pravilnikov, ki urejajo tovrstno področje, zadevo preučili in skladno z ugotovitvami sprejeli tudi ustrezen ukrep.“ Kako bodo preverjali, ali Mate stanovanje uporablja, niso pojasnili. Da ima njegova soproga v lasti primerno stanovanje, pa izhaja iz zemljiške knjige. „Ustrezen ukrep“ bo zato težko drugačen od odpovedi najemnega razmerja, sprejet pa naj bi bil še ta mesec.

Temu bo sledil poziv ministrstva najemniku, naj v določenem roku izprazni in izroči stanovanje. Če to ne bo dovolj, bo sledila vložitev tožbe na odpoved najemnega razmerja in izpraznitev ter izročitev stanovanja. Na podlagi pravnomočne sodbe sodišča lahko najemnik prostovoljno izprazni stanovanje v roku, določenem v sodbi. Če tega še vedno ne stori, sledi nova pot na sodišče, kjer ministrstvo vloži predlog za izvršitev pravnomočne sodbe. Na podlagi pravnomočnega izvršilnega sklepa za izpraznitev stanovanja pa „sodni izvršitelj prisilno izprazni stanovanje ob navzočnosti državnega pravobranilstva in predstavnika ministrstva ter ga preda predstavniku ministrstva“.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.