Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Za gradbenike so rešitev tuji trgi

Gradbena podjetja so začela intenzivneje iskati priložnosti na tujih trgih, kar pa je tako za večja kot za manjša podjetja skrajno zahtevno, terja njihovo povezovanje, pravijo na GZS

© Tomaž Lavrič

V Beogradu je bil ustanovljen slovensko-srbski gradbeni konzorcij Feniks, ki je namenjen skupnemu nastopu slovenskih in srbskih podjetij na tretjih trgih. Vprašanje je, ali takšno sodelovanje lahko pomaga v Sloveniji ohraniti gradbena podjetja, ki še poslujejo. Direktor zbornice gradbeništva Jože Renar namreč pravi, da je bilo lansko leto za slovensko gradbeništvo najslabše po drugi svetovni vojni, dno pa bo panoga dosegla šele letos.

Alenka Avberšek, izvršna direktorica za zakonodajo in politike pri GZS, pojasnjuje, da je Slovenija zaradi finančne krize med najbolj prizadetimi članicami EU zlasti zaradi sesipanja gradbeništva, ki mu še ni videti konca. »Država se na številne apele po nadzorovanem krčenju tega sektorja ni odzvala, do pospešenega načrtovanja in zagona nujnih infrastrukturnih investicij in obnove javnih zgradb ni prišlo. Podjetja so zato začela intenzivneje iskati priložnosti na tujih trgih. To je tako za večja kot za manjša podjetja te dejavnosti skrajno zahtevno, terja njihovo povezovanje. In prav v tej smeri je grajena pobuda oblikovanja konzorcija Feniks,« nam je razložila.

Po njenih besedah je seveda to dobrodošla priložnost za podjetja vseh velikosti in dejavnosti, od inženiringov do izvajalcev zaključnih del in tudi izvajanja storitev. Njen pobudnik je podjetje Hidria, ki v povezavo vabi ostala podjetja s primernimi kompetencami, kadri, referencami. Le tako bi lahko konkurirali na večjih zasebnih in javnih razpisih. »Slovenska gradbena podjetja torej na tujih trgih vidijo priložnost za preživetje in rast, ki je v Sloveniji zelo negotova,« pravi Alenka Avberšek.

Ta prizadevanja bi morala po njenem po zgledu konkurenčnih držav s primernimi vzvodi podpreti tudi država, in sicer z ukrepi za ohranitev gradbeništva, inženiringov, tudi z ukrepi za ustrezno usposobljenost kadrov za prodor na tuje trge, z ukrepi za zagotovitev novih virov in pristopov financiranja, ki bodo prednostno presojali potencialne posle v pripravi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.