Marjan Horvat  |  foto: Miha Fras

10. 2. 2012  |  Mladina 6  |  Politika  |  Kultura

Pot v ledeno dobo?

Ne le proti ukinitvi ministrstva za kulturo, ampak proti, da bi bila vsaka veselica kulturni pojav

Protest kulturnikov pred Cankarjevim domom

Protest kulturnikov pred Cankarjevim domom

Kam bo drsela Slovenija pod novo Janševo oblastjo, ne vemo natančno, vendar lahko po prvih potezah nastajajoče vladne koalicije sumimo, da bo ubrala pot prilaščanja ali pa vsaj nadzorovanja pristojnosti, ki sicer sodijo v domeno drugih oblasti. Tej tezi v prid govori preselitev tožilstva s pravosodnega na notranje ministrstvo, zahteva po vsesplošni »učinkovitosti«, kar lahko mirne duše poimenujemo z avtoritarno oblastno držo, ki nima ne časa in ne volje za demokratične razprave in iskanje konsenza.

Če imaš zadostno količino glasov, pač vladaš, kar počne tudi sedanja madžarska vlada Viktorja Orbana, ki krati državljanske svoboščine, stiska medije okoli vratu, uzurpira avtonomne institucije – nacionalno banko in ustavno sodišče – in jih hoče spremeniti v svoje podaljške. Za opozorila iz Evrope, da je »demokracija bistvena evropska vrednota«, se ne zmeni, jih presliši in privoli v kakšen popravek v svoji politiki le, če ji iz Bruslja zagrozijo s finančnimi sankcijami ali z neodobritvijo posojila za izhod iz krize, v kateri je država.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.