Urša Marn  |  foto: Tjaša Zajc

 |  Mladina 6  |  Ekonomija  |  Politika

Boj za preživetje

Kaj vse gre lahko narobe z javnimi financami v mandatu Janševe vlade

Najpomembnejši minister: Dr. Janez Šušteršič

Najpomembnejši minister: Dr. Janez Šušteršič

Nobenega dvoma ni, da bo minister za finance v prihodnjih štirih letih ključni človek v vladi. Predvsem od njegovih odločitev bo odvisna usoda slovenskih javnih financ. Zaradi napačnih potez lahko država v skrajnem primeru tudi bankrotira, vsekakor pa tvega, da se zadolžuje in odplačuje že najeta posojila po višji ceni od te, ki jo plačuje danes, že ta pa je visoka. Zaradi padca bonitete se je namreč v zadnjem letu tako Sloveniji kot tudi slovenskim bankam občutno podražilo zadolževanje.

Slovenija resda ni v skupini najbolj problematičnih držav EU. Ni najbolj zadolžena in nima najvišje brezposelnosti. Kar pa še ne pomeni, da je brez težav. Strukturni primanjkljaj je skrb zbujajoče visok, prav tako zbuja skrb rast javnega dolga. Vlada se mora takoj lotiti stabilizacije javnih financ, kar med drugim pomeni tudi izvedbo strukturnih reform, predvsem pokojninske reforme, pa tudi reforme trga dela. Hkrati pa se mora lotiti reševanja kapitalsko močno podhranjenega bančnega sektorja, saj kreditni krč močno ovira okrevanje slovenskega gospodarstva. Naloge ne bodo preproste.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.