Urša Marn  |  foto: Tjaša Zajc

10. 2. 2012  |  Mladina 6  |  Ekonomija  |  Politika

Boj za preživetje

Kaj vse gre lahko narobe z javnimi financami v mandatu Janševe vlade

Najpomembnejši minister: Dr. Janez Šušteršič

Najpomembnejši minister: Dr. Janez Šušteršič

Nobenega dvoma ni, da bo minister za finance v prihodnjih štirih letih ključni človek v vladi. Predvsem od njegovih odločitev bo odvisna usoda slovenskih javnih financ. Zaradi napačnih potez lahko država v skrajnem primeru tudi bankrotira, vsekakor pa tvega, da se zadolžuje in odplačuje že najeta posojila po višji ceni od te, ki jo plačuje danes, že ta pa je visoka. Zaradi padca bonitete se je namreč v zadnjem letu tako Sloveniji kot tudi slovenskim bankam občutno podražilo zadolževanje.

Slovenija resda ni v skupini najbolj problematičnih držav EU. Ni najbolj zadolžena in nima najvišje brezposelnosti. Kar pa še ne pomeni, da je brez težav. Strukturni primanjkljaj je skrb zbujajoče visok, prav tako zbuja skrb rast javnega dolga. Vlada se mora takoj lotiti stabilizacije javnih financ, kar med drugim pomeni tudi izvedbo strukturnih reform, predvsem pokojninske reforme, pa tudi reforme trga dela. Hkrati pa se mora lotiti reševanja kapitalsko močno podhranjenega bančnega sektorja, saj kreditni krč močno ovira okrevanje slovenskega gospodarstva. Naloge ne bodo preproste.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.