Urša Marn  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 7  |  Ekonomija

Ne prav obetaven začetek

Minister Šušteršič za zdaj ne namerava uvesti nepremičninskega davka

Janez Šušteršič, novi finančni minister: »Mislim, da je to nekaj, kar bo vsekakor počakalo na drugi del mandata.«

Janez Šušteršič, novi finančni minister: »Mislim, da je to nekaj, kar bo vsekakor počakalo na drugi del mandata.«

V Sloveniji se že vsaj deset let govori o nepremičninskem davku, vendar si ga doslej ni upala uvesti še nobena vlada. Še najdlje je prišla Pahorjeva. Pripravila je osnutek zakona, ki pa je bil tako slab, da ga je zaradi ostrih kritik strokovne javnosti pospravila v predal. Bo Janševa vlada ravnala drugače? Malo verjetno. »Nisem navdušen nad uvajanjem tega davka … Nikakor tega ne vidim kot prioritetno nalogo … Mislim, da je to nekaj, kar bo vsekakor počakalo na drugi del mandata,« je na predstavitvi pred parlamentarnim odborom za finance in monetarno politiko dejal novi finančni minister Janez Šušteršič. Na prvi pogled odlična novica. Kdo pri zdravi pameti bi namreč spodbujal vlado k uvedbi še enega davka? A poglejmo drugače: če bi bil ta davek zastavljen pametno, povprečnih gospodinjstev ne bi obremenil nič bolj, kot jih že zdaj obremenjuje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Ker pa bi bil krog davčnih zavezancev po vsej verjetnosti večji, kot je danes, bi bili davčni prilivi že zaradi tega večji. Poleg tega ne gre pozabiti, da občine višino sedanjega nadomestila določajo administrativno, torej brez kakršnegakoli upoštevanja tržne vrednosti nepremičnin.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.