Grega Repovž

Grega Repovž

 |  Mladina 8  |  Uvodnik

Koalicija Patria

Da bi danes razumeli, zakaj je bilo za Janeza Janšo tako pomembno, da dobi roko nad tožilstvom njegova stranka oziroma eden najbolj zvestih in slepo vdanih vojščakov Vinko Gorenak (in to z butalsko neumnim prenosom na ministrstvo za notranje zadeve, ki ga nihče ne zna pojasniti), je treba brati poročila z Dunaja.

Seveda tudi tista o dunajskem plesu, kdo je bil povabljen in kdo ne. A še bolj tista s strani črne kronike, o poteku obravnave zoper Hansa Wolfganga Riedla, Walterja Wolfa, Hans-Petra Wilhelmerja, Wolfganga Albrechta in Wilfrieda Karlhoferja. Šele potek razprave na Dunaju nam pokaže, za kakšne kriminalce gre. V Sloveniji je to zamegljeno s političnim blebetom in medijsko šlamastiko pri poročanju o tem primeru.

Ta teden je v Avstriji prvoobtoženi Riedl namreč priznal že preveč, da v normalni državi normalen premier ne bi odstopil. Če povzamemo bistvo iz poročil STA in Dela, je tisti, ki je nedvomno dvignil denar (pri tem je bil Wolfgang Riedl pač zaloten), ki ga je bilo treba v obliki gotovine izročiti nekomu, sodišču nehote že povedal, komu je bil denar namenjen in kdo je stvari vodil. Zaradi tega pričanja bo šel sam zelo verjetno v zapor, kar ni nepomembno. »To pomeni, da je predsednik vlade primer kontroliral,« je odgovoril na vprašanje sodnice, naj pojasni pomen svojega pisma, »da se primer dobro razvija ter da imata Jože Zagožen in Janez Janša primer pod kontrolo«. Sodišče je tudi zanimalo, kako je Riedl prepričal Patrio, da mu je ponudila visoko provizijo v poslu s Slovenijo (7,5 odstotka), in kaj je za ta denar sploh naredil (če ni podkupoval, kot mu to očita tožilstvo). Riedl je vztrajal, da je bilo njegovo delo najti lokalnega partnerja (to je postal Rotis) in organizirati protidobave. A med zaslišanjem je postalo jasno, da Riedl sploh ni odločal o izbiri Rotisa. »Zakaj bi Patria dala posel podjetju z dvema zaposlenima in nobenimi referencami?« je Riedla spraševal tožilec Volker Sackmann, na kar obtoženi ni imel prepričljive razlage.

Drugače rečeno: primer Patria bo v naslednjem letu v dveh do treh državah dobil sodni epilog. Janez Janša navkljub burkaški obrambi, ki jo vodi njegov odvetnik, seveda ve, da se težko kakšen izmed njih konča njemu v prid. V nobeni državi ne more prepričati sodnikov in porot, da so bili v Patrii tako neumni, da so neznancem, pri čemer gre za res čudne tipe, izročali milijone evrov kar tako, ne da bi vedeli, kaj bodo za te milijone evrov dobili. Pri čemer ne gre pozabiti – vse to so dobili, dobili so naročilo in navidezne protidobave. Ne gre pa tudi pozabiti, da je slovensko obrambno ministrstvo naročilo pri Patrii celo bojno neopremljena bojna vozila – nujna zadevščina vsake vojske pač.

Patria je nevidni, a zelo pomemben člen koalicijske pogodbe – tega morda ne vedo le v NSi (morda to ve Lojze Peterle). Dva koalicijska partnerja pa to ne le vesta, ampak iz tega tudi kujeta svoj kapital. Prvi je Karl Erjavec (namenoma ne govorimo o njegovi stranki). Le zaradi Patrie in svoje vloge v njej je lahko od Janše zahteval in dobil položaj ministra za zunanje zadeve. Prvič je to človek, ki je s svojo držo zagotovil, da je postopek nabave potekal tako, da sam ni vedel nič o njem – pa čeprav je bil že v času postopka opozarjan, kaj se dogaja. Da ni nič narobe, je lahko trdil le zato, ker je preveč vedel. In drugače rečeno: dejstvo, da je Janša dopustil, da je ministrstvo za zunanje zadeve prevzel Erjavec, nam kaže, da tokrat Janšo vodijo popolnoma nedržavniški interesi.

Drugi, ki točno vedo, da Janšo Patria preganja tako in drugače, pa so seveda vodilni v Virantovi listi. Točno vedo, zakaj je Janša hotel prenos pravosodja na ministrstvo za notranje zadeve. Vedo tudi, da bo Janša naredil vse, da preživi in da se izogne morebitni usodi Iva Sanaderja. Vedo, da bo zato pripravljen na mnoge kompromise in kupčije – to pa je tisto, kar jih zanima, kajne? Glede na pogled na družbo in politiko, ki ga izkazujejo, so to zanje najboljše možne razmere.

In zato bi bilo to koalicijo treba v izhodišču poimenovati koalicija Patria. Ker so v njej tisti, ki so se, glede na vložene obtožnice, s Patrio že okoristili, in tisti, ki se bodo z njo na posreden način okoristili zdaj, ko je njen glavni protagonist v težavah.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.