Urša Marn

 |  Mladina 8  |  Ekonomija

Umiranje na obroke

Grčija potrebuje stoodstotni odpis dolgov, da se bo lahko postavila na noge. Potrebuje solidarnost, ne pa zgolj brutalno zategovanje pasu in očitke o lenobi

Beračica pred Narodno banko v Atenah

Beračica pred Narodno banko v Atenah
© Profimedia

Evropska unija bi morala odkrito priznati, da je Grčija že bankrotirana država, in to kljub temu, da so ji evropski finančni ministri odobrili drugi sveženj finančne pomoči. Kar Grčija krvavo potrebuje, je stoodstotni odpis dolgov. Brez tega se ne more postaviti na noge. Ni torej dovolj, da ji zasebni upniki odpišejo le dobro polovico nominalne vrednosti dolga, kar je del novega dogovora. Drugi sveženj finančne pomoči bo bolj koristil grškim upnikom kot pa grški državi, z njim so nagradili finančne špekulante za njihove skrajno tvegane posle, namesto da bi se iz brezna reševala grška ekonomija, opozarjajo analitiki. Kako sicer pojasniti, da približno četrtina reševalnega svežnja sploh ne bo dosegla Aten, temveč bo šla neposredno k tistim, ki so Grčiji posodili denar. Evropski politiki s tem spet kupujejo čas, zato da bi se finančni trgi toliko stabilizirali, da bi morebitni uradni bankrot Grčije prenesli brez katastrofalne verižne reakcije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.