Peter Petrovčič  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 8  |  Politika  |  Intervju

»Če so bili posamezniki med vojno v Jugoslaviji vpleteni v tihotapljenje orožja, drog ali česa podobnega na vojno območje, potem bi ZDA utegnile imeti te podatke«

Joseph A. Mussomeli: "Tožiti medije za izrečene besede se nam zdi zelo nevarno"

Veleposlanik Združenih držav Amerike

Joseph A. Mussomeli, veleposlanik ZDA v Sloveniji, je sam poskrbel, da ga ljudje pri nas poznajo. Če ne prej, so zanj slišali, ko se je odkrito vmešal v sestavljanje nove vlade. Danes pravi, da mu je žal za nekatere besede, do nove, desnosredinske vlade, za katero naj bi bil navijal, pa je dokaj ravnodušen. Za arbitražni sporazum pravi, da je dober, za Guantanamo si želi, da ga nikdar ne bi bilo. Na vhodnih vratih njegove rezidence visi napis, ki pravi »Moj dom je tudi vaš dom«. Napis je v arabščini.

Na to vprašanje lahko odgovorim na dva načina. Po eni strani – to je demokracija, zato ni tako pomembno, kaj si o novi vladi mislimo na veleposlaništvu. Ne glede na to, katera stran ali stranka bi zmagala, bi lahko o njej povedali kaj dobrega in kaj slabega.

Enako bi lahko rekli o predsedniških ali kongresnih volitvah v ZDA; zmaga vsake politične opcije s seboj prinaša pozitivne in negativne posledice. Z novo slovensko vlado smo zadovoljni, ker vemo, da se bo vedla odgovorno do zveze Nato, in ker bo imela posluh za različne oblike gospodarskih reform, ki jih podpira večina ljudi. Glede nujnosti teh reform, mislim, da obstaja široko soglasje med strankami od levice do desnice. Enako, sem prepričan, je tudi glede zveze Nato in slovenske vloge v njej. Težko pa bi rekel, da smo srečni zaradi nove vlade, saj bi bili srečni ne glede na to, kdo bi zmagal.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.