Staš Zgonik

 |  Mladina 9  |  Družba

Vprašljiva nadsvetlobna hitrost

Napake pri meritvi ogrožajo znanstveno odkritje

Znanstveniki, ki v centru za jedrske raziskave v Ženevi sodelujejo pri eksperimentu OPERA, so septembra lani objavili presenetljivo novico. Nevtrini, brezmasni elementarni delci, nastali ob trku dveh protonov, naj bi do 732 kilometrov oddaljenega laboratorija v italijanskem predoru Gran Sasso potovali z nadsvetlobno hitrostjo. Natančneje, pot naj bi preleteli približno 60 nanosekund hitreje, kot bi zanjo potrebovala svetloba. Ker je ena od temeljnih fizikalnih predpostavk, da nič ne more potovati hitreje od svetlobe v vakuumu, in ker na tej predpostavki temelji Einsteinova posebna teorija relativnosti, je bila objava teh „heretičnih“ izsledkov deležna velikega zanimanja.

Večina fizikov jo je sprejela z dvomom. Tudi avtorji meritev sami so bili do ugotovitev skeptični, kljub objavi rezultatov so še naprej ponavljali poskuse in opremo. Sprva so novi, izboljšani poskusi njihove izsledke potrjevali. Prejšnji teden pa je odjeknila novica, da so našli morebitno napako. Kot je poročala spletna stran revije Science, so odkrili slabo povezavo na enem od optičnih kablov. Ta napaka, tako Science, ustreza 60 nanosekundam. Pozneje se je sicer izkazalo, da bi poleg slabe povezave na kablu na meritev lahko vplivala še ena potencialna, računska napaka, ki pa bi pomenila, da bi se izmerjeni čas premaknil v drugo smer, torej spet nad svetlobno hitrost.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.