Kazijo nam pogled

Spoštovani,

novinar Bernard Nežmah je v pamfletu z naslovom „Kazijo nam pogled“, objavljenem v Mladini 08 / 24. 2. 2012, predstavil svoj pogled na sečnjo v gozdu na Grajskem griču. Med drugim je navedel, da „časnik Dnevnik poroča, da je Zavod za gozdove označil 140 dreves, ki jih bodo posekali. Štirim golosekom so našli evfemistični izraz vedutna sečnja, ki bo podrla gozd v štirih smereh.“ G. Nežmah se tudi sprašuje „Zakaj ta drastični pokol robinij, javorjev in gabrov, ki domujejo na grajskem griču že desetletja, njihovi predniki pa stoletja in tisočletja?“ In tako naprej.

G. Nežmah očitno ne verjame Marijani Tavčar, ki je v imenu Zavoda za gozdove Slovenije, Območna enota Ljubljana, pripravila sporočilo za javnost z naslovom „Sečnja dreves na Grajskem griču“, in ga 16. 2. 2012 poslala različnim medijem ter tudi Slovenski tiskovni agenciji (pošiljamo vam ga v priponki). G. Nežmah ga očitno ni prebral ali pa ne razumel, saj je v svojem pamfletu zgrešil tako namen kot obseg označitve drevja za posek, katero je na Grajskem griču dne 14. 2. 2012 opravil Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Ljubljana.

Kot nas pouči Slovar slovenskega knjižnega jezika, je pamflet sestavek, s katerim se sramoti kaka oseba, stvar, dogodek, sramotilni spis. Sramotiti nekoga, ki deluje sramotno, verjetno ni sporno. Bi se moral pisec pamfleta najprej prepričati o tem, ali je Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Ljubljana, v primeru označitve dreves res ravnal sramotno? Ali je dovolj, da pisec prebere poročilo „časnika Dnevnik“? Če piše novinar, bi pričakovali, da pri svojem pisanju vsaj v grobem upošteva Kodeks slovenskih novinarjev, torej da preverja točnost zbranih informacij ter da mora pri objavljanju informacij, ki vsebujejo hude obtožbe, poskušati hkrati pridobiti odziv tistih, ki jih te informacije zadevajo. G. Nežmah, novinar, tega v tem primeru ni upošteval.

V nadaljevanju na kratko navajamo dejstva o namenu in obsegu označitve drevja za posek na Grajskem griču. Za posek je označeno suho drevje, drevje napadeno z glivami, drevje, ki zaradi svoje teže prekomerno bremeni tla in drevje, ki je zaradi enostransko razvitih krošenj ali močno nagnjenih debel potencialno nevarno za nižje ležeče objekte ter za obiskovalce griča. Zaradi izjemno poudarjenih socialnih funkcij, katere ima ta isti gozd in območje ob njem, se je obenem označilo tudi drevje za tako imenovano vedutno sečnjo. Drevje je označeno za posek v skladu z veljavnim gozdnogospodarskim načrtom gozdnogospodarske enote Ljubljana (2005-2014) ter v skladu z gozdnogojitvenimi načrti, ki pokrivajo območje Grajskega griča. Pri tem nikakor ne gre za poseg, na kakršnega je v svojem pamfletu namigoval g. Nežmah, pač pa za negovalno sanitarni posek v skladu z usmeritvami za krepitev funkcij, katere opravlja gozd na Grajskem griču, ob čemer bo posekano od 11 % do največ 14 % lesne zaloge. Ob tem še opozarjamo, da je sečnja na takšnem območju, kakršno je pobočje Grajskega griča, v namen razbremenitve tal in tudi sicer za krepitev varovalne funkcije gozda ter nenazadnje tudi estetske funkcije gozda za gozd in spodaj ležeče objekte ne le neškodljiva, temveč koristna in nujna.

Lep pozdrav,

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.