|  Mladina 10  |  Družba

Zlati patent

Odločitev, vredna več deset milijard evrov

Podjetja, ki so hitela pripravljati biološko podobne različice Enbrela, so se za svoj delež na trgu obrisala pod nosom.

Podjetja, ki so hitela pripravljati biološko podobne različice Enbrela, so se za svoj delež na trgu obrisala pod nosom.

Ameriškima družbama Amgen in Pfizer zdravilo Enbrel za zdravljenje revmatoidnega artritisa in še nekaterih drugih avtoimunih bolezni letno navrže več kot pet milijard evrov. Gre za protein, ki zavira vnetne procese v telesu. Na trgu je od leta 1998. Patent je družba Amgen vložila že tri leta pred tem, natančneje maja 1995. Takrat veljavna zakonodaja je določala, da so patenti veljavni 17 let od njihovega uradnega priznanja. Le nekaj mesecev zatem se je zakonodaja spremenila. Po novem so bili patenti veljavni 20 let od datuma vložitve prošnje za patent. Šestnajst let je patentna prošnja za Enbrel ležala v predalu ameriškega patentnega urada. Konec lanskega leta pa so jo tamkajšnji uradniki vendarle potrdili. In s tem Amgenu in Pfizerju podarili zagotovljen prihodek nekaj 10 milijard evrov. Glede na staro zakonodajo, ki je veljala v času vložitve prošnje leta 1995, se je namreč z odobritvijo patenta njegova veljavnost podaljšala za nadaljnjih 17 let Podjetja, ki so hitela pripravljati biološko podobne različice Enbrela, so se za svoj delež na trgu obrisala pod nosom. Po eni verziji naj bi bila za to »naključno zamudo« kriva kadrovska podhranjenost ameriškega patentnega urada, po drugi pa ima Amgen pač mojstrske patentne odvetnike. Na vprašanje, ali je tudi Sandoz razvijal svojo različico Enbrela, sicer dr. Matjaž Oven odgovarja z »brez komentarja«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.