Borut Mekina

 |  Mladina 11  |  Politika

Nagrajen za brezplačnike

Aleš Hauc in njegovo prijateljevanje z SDS

Aleš Hauc

Aleš Hauc
© Marko Pigac

Aleš Hauc, verjetni novi predsednik uprave NKBM, je v preteklosti naredil veliko za stranko SDS. Pošta Slovenije je bila pod njegovim vodstvom drugi najpomembnejši oglaševalec v brezplačnikih te stranke; te je Hauc tedaj sponzoriral s kar 50 tisoč evri, poleg tega je tedaj Pošta Slovenije stranki SDS pomagala še z drugimi uslugami. Recimo z zelo visokimi popusti, s katerimi je kršila celo svoje lastne, notranje pravilnike, ali s tem, da je podjetjema, ki sta brezplačnike izdajali, gledala skozi prste in ju „kreditirala“, ko sta bili plačilno nesposobni.

Ko je podjetje Progresija pod vodstvom Andreja Lasbaherja, ki je izdajalo brezplačnik Slovenski tednik, „Haučevi“ pošti dolgovalo že kar 139 tisoč evrov za distribucijo, je ta, namesto da bi sodelovanje s podjetjem prekinila, začela v brezplačniku celo oglaševati. In ko je nato dolg Progresije še naraščal in ko podjetje ni in ni vrnilo denarja, je Pošta Slovenije Lasbaherjevi ženi naenkrat nakazala še 277 tisoč evrov za „oblikovanje marketinških materialov“. Hauc je javno ves čas trdil, da se v podrobnosti posla sam ni spuščal in da ni poznal niti povezave med Lasbaherjem in njegovo ženo, a so ga nato priče in razkrita elektronska pošta, do katere se je dokopala parlamentarna komisija v prejšnjem državnozborskem mandatu, postavili na laž.

Kako je Hauc sploh lahko postal novi predsednik uprave NKBM? Način, kako je nadzorni svet NKMB imenovan na čelo banke, je ravno tako sporen. Agencija za upravljanje kapitalskih naložb je pred kratkim zahtevala odstop nekaterih članov nadzornega sveta banke, med drugim tudi dr. Dušana Jovanoviča, predsednika nadzornega sveta, saj se je izkazalo, da gre pri njem za konflikt interesov. NKBM je s stečajem družbe Pomhold, katere solastnik je bil, izgubila kar 14,4 milijona evrov zaradi slabega zavarovanja posojila. Namesto da bi Jovanovič po tem razkritju sam odstopil, se je agenciji uprl in na vrh banke imenoval Hauca, sodelavca vladajoče stranke.

Gremo stavit, da Hauca kljub vsemu bremenu iz preteklosti čaka še lepa kariera?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Jasmina Roškar, vodja Službe za odnose z javnostmi Pošte Slovenije d.o.o.

    Nagrajen za brezplačnike

    V članku z naslovom »»Nagrajen za brezplačnike« so bile objavljene neresnice o Pošti Slovenije. Več