Zeleni posegi v betonska okolja

Vrtnarjenje cestnih lukenj in urbane zelene konstrukcije

Travnata pot, ki se vije po mestecu Jaujac.

Travnata pot, ki se vije po mestecu Jaujac.
© Arhiv Mladine

Za poživitev betonskih in kamnitih mest in drugih urbanih okolij se umetniki in krajinski arhitekti domislijo veliko ustvarjalnih rešitev. En primer je oživitev kamnite francoske vasice Jaujac, v kateri so umetniki Gaëlle Villedary pred kratkim razprostrli 3,5 tone materiala in naredili travnato pot, ki se vije po celotnem mestecu. Tam letos praznujejo deseto obletnico svojega programa umetnosti in poti v naravi in so skušali s tem projektom povezati srce vasice z bogatim naravnim okoljem doline, ki jo obkroža.

V vzhodnem Londonu se pa v cestnih razpokah in luknjah pojavljajo zanimive zelene konstrukcije, nekakšni majhni vrtički. Ustvarja jih nekdo, ki se je oklical za 'vrtnarja cestnih lukenj' (Pothole gardener) in na svojem blogu pojasni, da se ukvarja z gverilskim vrtnarjenjem in da tudi ni prvi, ki bi na tak način ustvarjal. Na tem blogu je najti fotografije njegovih postavitev kot tudi zelene domislice drugih, na zabaven način pa so prikazane v videu, kjer so posneti nad malimi vrtički presenečeni Londončani.

yK0N9aaXRGY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.