Jure Aleksič  |  foto: Borut Peterlin

 |  Mladina 14  |  Družba  |  Intervju

Jan Cvitkovič: »Vsi čutimo, da so se slovenski politiki začeli norčevati iz nas.«

Kartograf transcendence, arheolog podzavesti in po novem bojda zelo normalen človek

Ko se človek po majavih stopnicah vzpenja proti sedežu njegove firme Staragara, pričakuje neko verzijo cvijećarnice iz Alana Forda, a je notri zelo udobno in čisto. Novopečeni očka štirimesečne hčerkice me sprejme v zelo casual obleki in razpoloženju. Lase ima nad glavo spete v nekakšno anteno, zaradi katere je videti kot kak bradat Telebajsek. V pisarni mi, ker je začel ravno zdravo živeti, ponudi brezalkoholno pivo iz Hoferja. Zdravo živi, se poheca, predvsem zato, da bo lahko po novem govoril, da je v življenju poskusil res res vse. Nima nikakršnih iluzij, da bo trajalo, doda in si prižge cigareto.

Jan Cvitkovič je človek neposredne izkušnje in torej neštetih zgodb. Od vseh, ki se jih je mimogrede znebil v dveh urah kramljanja, sta mi v spominu najbolj ostali dve pasji. Prva je bila o tem, kako je poleti v vodo brcnil psa Bernarde Jeklin, druga o tem, kako je moral ondan daviti nekega nemškega ovčarja, da je rešil svojega mešančka Budo. A nasploh naš vrli filmar pravi, da je zdaj v zelo prijetnem obdobju svojega življenja – predvsem zato, ker ni več cinik, ampak precej normalen človek. To si je tudi vedno želel biti. Ko ga vprašam, zakaj ob želji po zdravem življenju namesto brezalkoholnega piva raje ne pije vode, se izgovori na dipsomanijo in na to, da mu ob vodi preprosto ne bi pasalo kaditi čikov.

Na 14. slovenskem filmskem festivalu, kjer je slavil tvoj Arheo, je bilo prikazanih kar 67 filmov, od tega kar 17 celovečercev. Iz tega podatka bi lahko človek posumil, da gre za maltene nekakšen preporod?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.