Ko se neznanje kompenzira z odločnostjo

Spoštovani,

odzivamo se na članek »Ko se neznanje kompenzira z odločnostjo«, ki je bil objavljen v tedniku Mladina 30.03.2012, na 24. strani, in prikazujemo nasprotna dejstva s strani Združenja skladateljev in avtorjev za zaščito avtorske pravice Slovenije (SAZAS).

Ne drži, da je dr. Jurij Žurej kot direktor Urada za intelektualno lastnino Sazas ovadil zaradi kršitve zakonov, in zahteval, da združenje vrne avtorjem okrog 10 milijonov evrov, ki jih je Sazas pobral od kabelskih operaterjev in jih nakazoval v Švico, ter da je enako zahteval tudi glede denarja, ki ga je Sazas namesto avtorjev namenjal v t.i. »promocijske sklade«. Dr. Jurij Žurej je Sazas ovadil iz njemu znanih političnih razlogov ter v preverjanje Sazasove dejavnosti poslal vse pristojne državne institucije. Te pri delovanju Sazasa niso ugotovile nobenih nezakonitosti. To pa ni mogoče reči za delovanje dr. Jurija Žureja, saj je nezakonitost postopkov njegovega urada in prekoračitev njegovih pooblastil ugotovila tako upravna inšpekcija kot upravno sodišče. Republika Slovenija je namreč Združenju Sazas kot edini kolektivni organizaciji, ki je izpolnjevala vse pogoje, na zahtevo tujih imetnikov dodelila začasno dovoljenje za pobiranje nadomestil iz naslova kabelske retransmisije. Združenje Sazas tako na podlagi bilateralnih sporazumov vsako leto v skladu s pravnim redom nakazuje nadomestila za uporabo glasbenih avtorskih del v tujino. Združenje Sazas pa prav tako za uporabo glasbenih avtorskih del slovenskih avtorjev vsako leto iz tujine prejme nakazila sestrskih organizacij.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.