|  Kultura

Kandidati za zeleno prestolnico Evrope

Bristol, Koebenhavn in Frankfurt v boj za zeleno prestolnico Evrope

Britanski Bristol, danski Koebenhavn in nemški Frankfurt so se ta teden uvrstili v finale izbora za zeleno prestolnico Evrope za leto 2014. Izbrani so bili med 18 mesti, ki so se potegovala za letošnjo nagrado, so pred dnevi sporočili iz Bruslja. Finaliste je predlagal neodvisen odbor strokovnjakov, ki je ocenil uspešnost kandidatov na 12 različnih področjih - lokalno prispevanje h globalnim podnebnim spremembam, lokalni prevoz, zelena mestna območja, kjer se vzdržuje trajnostna raba zemljišč, narava in biotska raznovrstnost, kakovost lokalnega zraka in obremenjevanje s hrupom.

Upoštevali so tudi proizvodnjo odpadkov in ravnanje z njimi, porabo vode, obdelavo odpadne vode, ekoinovacije in trajnostno zaposlovanje, ravnanje lokalne oblasti z okoljem in energetsko učinkovitost. Predstavniki treh finalistov bodo 8. junija v Bruslju žiriji predstavili svoje vizije, akcijske načrte, komunikacijske strategije ter potencial, da postanejo vzor za druga mesta. Žirija bo zmagovalca razglasila 29. junija na slovesni podelitvi nagrad v španskem mestu Vitoria-Gasteiz, ki letos nosi naziv zelene prestolnice Evrope.

Nagrado za zeleno prestolnico Evrope so od začetka njenega podeljevanja leta 2010 prejela štiri mesta. Prvo mesto, ki je prejelo to nagrado, je bil Stockholm, ki mu je leta 2011 sledil Hamburg, za njim pa letos Vitoria-Gasteiz v Španiji ter francoski Nantes, ki bo nosilec naslova za leto 2013. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.