Staš Zgonik

 |  Mladina 16  |  Politika

Sorodstvene vezi

Ne sodi človeka po priimku - Janša je moral na TV Slovenija odgovarjati tudi na vprašanja o zaposlitvi hčerke Zofije Mazej Kukovič v svojem kabinetu

Priimek: Janša

Priimek: Janša
© Borut Krajnc

"Pač gre za sposobno pravnico in njena zaposlitev nima nobene zveze z njenimi sorodstvenimi razmerji,“ je bil jasen Janša. V nekem trenutku so opazili njene sposobnosti, je pojasnil, nato pa izrekel trditev, ki si jo je vredno zapomniti: „Ampak predvsem je treba ljudi, tudi v državni upravi, ocenjevati po tem, kako delajo, ne pa po tem, kako se pišejo.“ To je brez dvoma res. Slovenija je premajhna, da bi se bilo mogoče povsem izogniti sorodstvenim povezavam. Težava je le v tem, da Janševa stranka, ko sedi v opoziciji, spremeni mnenje.SDS je lani na svoji spletni strani objavila seznam nekaj sto „političnih kadrovanj“ prejšnje vlade. Na tem seznamu je kar nekaj ljudi, katerih edina napaka je njihov priimek.

Pravnik Miro Cerar naj bi bil za člana sodnega sveta imenovan predvsem zaradi svojih staršev, članice LDS Zdenke Cerar in člana Foruma 21 Mira Cerarja. Generalna sekretarka na ministrstvu za obrambo Mojca Ferjančič Podbregar naj bi bila službo dobila zaradi svojega moža Iztoka Podbregarja, nekdanjega direktorja Sove, danes predsednika LDS. Takratna generalna sekretarka vlade Helena Kamnar se je za službo po mnenju SDS lahko zahvalila svojemu možu Nevenu Boraku, nekdanjemu direktorju Agencije za trg vrednostnih papirjev. Boštjan Zalar naj bi bil za kandidata za namestnika izvoljenega sodnika za odločanje v posameznih zadevah na Evropskem sodišču za človekove pravice imenovan izključno po zaslugi svojega brata, takratnega pravosodnega ministra Aleša Zalarja. Najbolj pokvarjena pa je glede na seznam SDS gotovo družina Jamnik. Namestnik predsednika uprave Luke Koper Tomaž Martin Jamnik je namreč brat Brede Pečan, takratne poslanke SD, njegova sinova oziroma njena nečaka pa sta predsednik uprave Kapitalske družbe Borut Jamnik in vodja finančne službe Luke Koper Gorazd Jamnik. Še lani so bile torej na prvem mestu sorodstvene povezave. Danes jih je zamenjala strokovnost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.