Klemen Košak

 |  Mladina 16  |  Politika

Dreganje v pozabljeno sovraštvo

Nespretno izvedena slovesnost kulturnega društva nemško govorečih Slovencev je odprla globoke rane

Otvoritvena slovesnost Kulturnega društva Celje v Celjskem domu z gosti iz Avstrije v prvi vrsti ob varuhinji človekovih pravic

Otvoritvena slovesnost Kulturnega društva Celje v Celjskem domu z gosti iz Avstrije v prvi vrsti ob varuhinji človekovih pravic

Z otvoritveno slovesnostjo Kulturnega društva Celje ob Savinji ni zadovoljen nihče. Že ko so videli vabilo, se je več celjskih umetnikov, kulturnikov, intelektualcev in njihovih prijateljev odločilo, da ne bodo tiho. Niso mogli sprejeti, da se ustanovitev kulturnega društva nemško govorečih prebivalcev Slovenije proslavi na dan, ko je leta 1941 nemška vojska vkorakala v Celje, v Celjskem domu, kjer je bil med vojno sedež nemštva v mestu, da je del programa delo nacistke Margarete Weinhandel in da prireditev podpirajo sporne avstrijske organizacije. Med nekajdesetminutnim pozdravljanjem predstavnikov teh organizacij je bilo slišati žvižge, pisatelj Mohor Hudej pa je prekinil slovesnost z besedami, da pozdravljajo vse, Koroškega Heimatdiensta pa ne, potem je skupina zapustila dvorano. »Ne želimo, da ima v Celju predsednik Heimatdiensta govor kjerkoli ali kadarkoli, zlasti pa ne na ta dan na tej lokaciji,« je njihovo sporočilo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.