Boštjan Napotnik

11. 5. 2012  |  Mladina 19  |  Konzum

Naj firma dela!

Gostilna dela, Ljubljana

  • ocena: 4 / 5

Svinjski džojnt

Svinjski džojnt

Pivska panga

Pivska panga

Gostilna dela
Poljanska 7, Ljubljana
Tel.: 051 491 491
www.facebook.com/gostilnadela
Gostilna dela dela ob delavnikih, začne ob sedmih zjutraj z zajtrki, rogljički in mafini, konča pa ob šestih popoldne.

Fino:
zamisel, oprema, ponudba
price performance

Ne tako fino:
zelenjavni curry
V Ljubljani boste za manj kot šest evrov (5,80, če smo natančni) težko našli tako izvirna, raznolika, frišna in dobro pripravljena kosila.

Naslov zapisa o poljanski oštarijici je tudi naslov komada z Ali Enove plošče Smetana za frende. Namenoma, seveda. In to zato, ker je Gostilna dela en tak pogonček za frende – torej prostor, v katerega greš poždet s prijateljskimi nameni, saj se za zgodbo, ki se skriva za prijetno, urbano-domačno opremljeno jedilnico-kuhinjo, kakšno drugačno razpoloženje niti ne bi spodobilo. Praktično poklicno usposabljanje težko zaposljive mladeži, ki se ga gredo v Gostilni dela, je pač praksa, ki ji velja zaploskati, a Konzumov tim je vseeno zanimalo predvsem, kaj po vseh dobrih namenih pristane na krožnikih.

Najprej k bovlici: dnevna župca je bila ondan kremno grahova, odišavljena s kančkom mete in opremljena z malo še prijetno hrustljavega grahovega zrnja. Od tu naprej so bile (in tako je menda vsak dan) možne štiri poti – solatna, mesna, ribja in zelenjavna.

Na solatni štreki so delavci več kot očitno dokazali, da se zavedajo svojega terroirja – torej neposredne bližine ljubljanske tržnice, saj je raznobarvno solatno listje, ki je rabilo kot stelja za avokado, pomarančo, repke kozic in zrna granatnega jabolka, bilo pohvalno frišno in hrustljavo. Drugi rastlinojedcem namenjeni krožnik je bil v izvedbi manj dorečen: dišečemu in ravno prav kuhanemu rumenemu rižu je delal družbo dvoproblemski zelenjavni curry. Prva motnja sta bila razkuhana cvetača in brokoli, druga pa odsotnost omake. Ja pa te bilo ravno prav ob lepo pečenem, sočnem, z bučkami polnjenem in v luštkan džojntek zvitem svinjskem zrezku; še bolj kot njemu velja hvalo zapeti spremljevalnim majhnim krompirjevim svaljkcem, ki bi jim mehkobno konstitucijo zavidala tudi kakšna primorska nona. Ker je bil ravno ponedeljek, smo zagato pričakovali v ribjem sektorju, a so se ji Delavci modro izognili z uporabo zamrznjenih azijskih filetov pange, ki so jih pomočili v propisno pivsko testo, hrustljavo ocvrli in podložili – še ena fletna zamisel – s krompirjevo solato, ozaljšano z rezinami svežega koromača.

Mehko in sočno – verjetno po legendarnem receptu (lonček jogurta, lonček sladkorja, dva lončka moke itd.) – pečeno pecivo s svežimi jagodami nas je tako le še utrdilo v dobrem razpoloženju in v naklonjenosti do ekipe, ki pri kreiranju jedilnikov ne šopa le po liniji najmanjšega odpora, obenem pa se ji ne zdi, da bi prav vsako duhovito in nenavadno domislico morala noro zacolati ali se zaradi nje visoko nositi. Prijetno!