Kristina Božič

 |  Mladina 19  |  Družba

Prihodnost Evrope, na sporedu pri sosedih

Več kot sto najdrznejših mislecev sodobnega sveta si bo prihodnji teden v Zagrebu zastavljalo skupno vprašanje: Kakšno Evropo prihodnosti si želimo?

Stéphan Hessel: »Čas za ogorčenje«

Stéphan Hessel: »Čas za ogorčenje«
© Borut Krajnc

To nedeljo se bo po tednu dni filmskega programa začel Forum letošnjega 5. Subversive festivala s pogumnim naslovom Prihodnost Evrope. Gre za velik dogodek, veliko srečanje naprednih mislecev, ki ga lahko preko 'live streama' spremljate v živo.

Srećko Horvat je hitro govoreči filozof, jezikoslovec, televizijski voditelj, aktivist, bloger, kolumnist, pisatelj, filmski kritik ter direktor mednarodne konference in Subversive Foruma. Mladi Zagrebčan bo že peto leto zapored v Zagreb pripeljal največja imena razmisleka o svetu: Slavoja Žižka, Tariqa Alija, Stéphana Hessla, Bernarda Cassna, Renato Salecl, G. M. Tamasa, Samirja Amina, Dubravko Ugrešić ... »Gre za laboratorij socialnih, ekonomskih in političnih alternativ. Te so danes pomembnejše kot kadarkoli prej, saj je popolnoma jasno: ali se bo Evropa spremenila ali pa je ne bo,« opisuje rdečo misel letošnjega foruma Horvat.

Subversive forum, ki bo trajal do sobote, 19. maja, je uvrščen med najpomembnejše dogodke letošnjega leta v okviru Svetovnega socialnega foruma. Začel se bo veličastno. V nedeljo zvečer bo angleško-pakistanski zgodovinar, politični analitik in član uredniškega odbora New Left Review, Tariq Ali, predstavil svojo novo knjigo Obamov sindrom, uro pozneje pa bo skupaj s Slavojem Žižkom in italijanskim katolikom, komunistom, gejem in nekdanjim članom evropskega parlamenta, Giannijem Vattimom, razpravljal o krizi Evrope. Ponedeljek in torek bosta prinesla dopoldanske okrogle mize in večerne pogovore ter predavanja Žižka, Stéphana Hessla, francoskega partizana in avtorja knjižice Dvignite se!, ter vodilne nizozemske sociologinje o vprašanjih globalizacije in migracij, Saskie Sassen.

V sredo se bodo vprašanja možnih alternativ in sprememb v Evropi osredotočila na milijone ljudi, ki so v zadnjem letu in pol zasedali evropske ulice, trge in križišča. Kakšna je vloga navadnih državljanov, čemu namenjajo svoj glas, kako oblikujejo svoja okolja in kaj je danes njihov boj, so vprašanja, ki si jih bodo zastavljali udeleženci in sodelujoči na posvetovanjih. Intelektualni maraton, s po tudi 12 ur intenzivnih razmislekov, debat in pogovorov na dan, se bo v zadnjih dveh dneh osredotočil na neposredno balkansko okolje in alternative, ki jih lahko Balkan ponudi in oblikuje kot odgovor na neoliberalno in kapitalistično dikcijo Bruslja ter Zahoda.

Prestolnica Hrvaške, ki naj bi 1. julija naslednje leto postala 28. država članica EU, kaže v prvih tednih maja zavidljivo zrelost in neodvisnost. Skupina ljudi, ki ni pripravljena sprejeti sistema EU kot suhega zlata, vstopa v nekdanjo (ob)ljubljeno unijo mleka in medu s kritičnim pogledom in konkretnimi idejami. V svoje mesto so pripeljali največja imena inteligence, da bi se pogovarjali o sedanjosti in prihodnosti. V zagrebškem mladinskem gledališču in Kinu Evropa bodo tisoči udeleženci in zainteresirani predstavniki javnosti analizirali politični oder EU, na katerem ni več nobenih kulis. Evropski uniji, še vedno izjemnemu in največjemu izumu 20. stoletja, škripa kolesje in rjavijo vzvodi. Na proces demokratizacije se je pozabilo. Resna vprašanja politične organizacije in razvoja instrumentov državljanskega soodločanja so bila zanemarjena med bahanjem o ekonomskih koristih razraščanja svobodnega trga EU. Zagreb bo naslednji teden Evropi ponudil nekaj, kar ni uspelo nobeni od 12 novih članic EU iz vzhodne Evrope. Kritičen premislek, akumulacijo izkušenj in ideje o drugačni Evropi. Treba je biti zraven.

Večerne poslastice Foruma Subversive festivala (za live stream kliknite tukaj)

Nedelja ob 19.00:
Kriza Evrope, okrogla miza s Slavojem Žižkom, Tariqom Alijem in Giannijem Vattimom

 Ponedeljek ob 19.00 in ob 21.00:
predavanje Saskie Sassen: »Globalna ulica: oblikovanje političnega« in predavanje Slavoja Žižka: »Znaki iz prihodnosti«

Sreda ob 19.00 in 21.00:
predavanje Stéphana Hessla: »Čas za ogorčenje« in okrogla miza »Običajni državljani Evrope – staro ali novo bojišče?« z Michaelom Hardtom, Costasom Douzinasom in Ségolène Pruvot

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.