|  Družba

Svetlane Makarovič ne bodo kazensko preganjali

Nekateri so besede Makarovičeve označili za svobodo govora, spet drugi so menili, da gre za sovražni govor, ki ga je treba preganjati

Makarovičeva je v intervjuju, 6. januarja objavljenem na portalu siol.net, med drugim dejala: So stvari, ki jih je treba sovražiti. Po mojem mnenju je katoliška cerkev v Sloveniji nekaj, kar moraš sovražiti. Jaz to čutim kot svojo državljansko dolžnost.

Makarovičeva je v intervjuju, 6. januarja objavljenem na portalu siol.net, med drugim dejala: "So stvari, ki jih je treba sovražiti. Po mojem mnenju je katoliška cerkev v Sloveniji nekaj, kar moraš sovražiti. Jaz to čutim kot svojo državljansko dolžnost."
© Borut Peterlin

Tako policija kot tožilstvo menita, da pesnica Svetlana Makarovič, ki je v intervjuju za spletni portal siol.net med drugim dejala, da je katoliška cerkev v Sloveniji nekaj, kar moraš sovražiti, s čimer je razburila del javnosti, s tem ni storila kaznivega dejanja. Makarovičeve tako ne bodo kazensko preganjali, piše današnje Delo.

Makarovičeva je v intervjuju, 6. januarja objavljenem na portalu siol.net, med drugim dejala: "So stvari, ki jih je treba sovražiti. Po mojem mnenju je katoliška cerkev v Sloveniji nekaj, kar moraš sovražiti. Jaz to čutim kot svojo državljansko dolžnost." Dejala je tudi, da se čudi staršem, ki "vedo, kaj se dogaja, pa še vedno pošiljajo svoje otroke v župnišče v sluzaste roke prekletega smrdljivega farja ..." Nekateri so besede Makarovičeve označili za svobodo govora, spet drugi so menili, da gre za sovražni govor, ki ga je treba preganjati. Varuh človekovih pravic je tako prejel 21 pobud za ukrepanje zaradi izjav, vsaj osem pa jih je prejela tudi policija, poroča današnje Delo.

Pri varuhu so sicer obsodili vse oblike javno izraženega sovraštva in nestrpnosti, ki so uperjene zoper posameznike ali posamezne skupine zaradi njihovih osebnih okoliščin, o konkretnem primeru pa se niso izrekali. Med drugim so pojasnili, da varuh ni organ, ki bi presojal, ali so v posameznem primeru podani znaki kaznivega dejanja. Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik pa je sicer dejala, da jo je izjava globoko prizadela in da je nesprejemljivo, da je umetnica svoj talent uporabila na tako grob način, ki prizadeva in rani ljudi. Nekdanji direktor vladnega urada za verske skupnosti Aleš Gulič je takrat dejal, da prag "sovražnega govora", ki je precej ohlapna kategorija, sam postavlja visoko. Če nekdo reče "treba je sovražiti", to po njegovem prepričanju še ne pomeni poziva k linču. Takrat je za medije pojasnil, da je iz sicer neprimernih izjav Makarovičeve razbral predvsem njen osebni odnos do Katoliške cerkve kot institucije.

Da v tem primeru ni šlo za kaznivo dejanje, so menili tudi na ljubljanski policijski upravi. Njihova predstavnica za odnose z javnostjo Maja Ciperle Adlešič je za Delo povedala, da so po preiskavi nestrpnega govora ljubljanski kriminalisti sklenili, da na podlagi zbranih obvestil ni podlage za kazensko ovadbo, in o tem obvestili pristojno tožilstvo. Na ljubljanskem okrožnem sodišču so se z njimi strinjali. Vodja tožilstva Tamara Gregorčič je za časnik pojasnila, da je bila zadeva pred dnevi s sklepom zavržena. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.