Tjaša Zajc

 |  Mladina 21  |  Politika

Vitki študentje

Študentska prehrana bo subvencionirana le med osmo uro zjutraj in osmo zvečer

Kosila dovoljena, večerje pa nič več

Kosila dovoljena, večerje pa nič več
© Miha Fras

Med vladnimi varčevalnimi ukrepi, ki naj bi pripeljali do bolj vitke države, se je znašel tudi shujševalni recept za študente. Potem ko so si izborili, da brez subvencij za hrano ne bodo celo poletje, temveč le od 15. julija do 15. avgusta, ko ni izpitov, naj bi po novem subvencionirane obroke ponujali le med osmo uro zjutraj in osmo uro zvečer. Prehranjevanja v poznejših urah dneva ne odsvetujejo le vse bolj razširjene diete ...

Subvencionirana študentska prehrana je bila uvedena ob predpostavki, da zdrava prehrana vsebuje topel, zdrav in raznolik obrok. S subvencijami naj bi država pripomogla k boljšemu zdravstvenemu stanju študentov. Po analizah Študentske organizacije Slovenije se subvencije še posebej po 22. uri v veliki večini (okoli 90 odstotkov) porabljajo za ponudnike hitre prehrane, „kar močno odstopa od idejne zasnove SŠP po zagotavljanju zdravega obroka“. Za zdravje s prihrankom pri hrani bodo študentje odslej prisiljeni spremeniti prehranske navade.

Za nekatere je to problem, saj predavanja na fakultetah končajo šele ob osmi uri zvečer ali kasneje in si zaradi tega ali drugih razlogov obilnejši obrok privoščijo po tem. Kot je še razbrati iz razprav na družabnih omrežjih, nekateri jedo kasneje, ker jih doma še čakajo študijske obveznosti, zaradi katerih gredo kasneje spat.

Kakšne finančne ali druge pozitivne učinke je zaradi časovne omejitve mogoče pričakovati, nam na ministrstvu ni uspelo izvedeti. Morda pa v ozadju ni varčevanje, ampak želja po uvajanju novih zdravstvenih smernic. Morda pa bo sledilo omejevanje študentskih zabav, da bi lahko študentje spali več in bili seveda bolj zdravi ...

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.