Tjaša Zajc

 |  Politika

Okrožnica superministra: Panika pred Titom

Superminister Žiga Turk

Superminister Žiga Turk
© Borut Krajnc

Danes je ministrstvo za izobraževanje vrtcem in šolam poslalo okrožnico, v kateri je pozivalo k spoštovanju ustave in spoštovanju ustavnih vrednot. Spletni portal Požareport je namreč poročal, da naj bi lokalni predstavniki Sindikata za vzgojo in izobraževanje SVIZ pred osnovno šolo Mladika na Ptuju danes organizirali Titovo štafeto Mladosti.

Ker je po odločbi ustavnega sodišča Josip Broz Tito simbol totalitarnega režima, »bi bilo vsako poveličevanje komunističnega totalitarnega režima protiustavno, saj ga je mogoče razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu in je neustavno,« so opozorili z ministrstva.

Izkazalo se je, da gre za nepotreben nesporazum. »SVIZ sestavlja 850 sindikatov zavodov, na šoli Mladika na Ptuju pa je nekdo interno vabilo na letni zbor članov lokalnega dela Sviza povezal z elektronskim sporočilom, v katerem se je avtor spominjal dneva mladosti s Titovo sliko. Ta ni predstavljala nič drugega kot nostalgije nekoga nad nekdanjimi časi. Zgodil se ni noben shod, tudi kakršnega koli sestajanje pod Titovo sliko ni bilo,« zagotavlja glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj.

 Ob tem pa še pravi, da odziv ministrstva kaže zgolj na netoleranco, zadrtost ministrstva in nepotreben strah pred sovražnikom, ki ne obstaja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.