Igor Mekina

 |  Družba

V zapor zaradi ateizma?

Turškega kompozitorja, ki je imel pravkar koncerte v Cankarjevem domu, čaka v Turčiji zapor, ker se je opredelil za ateista

Fazil Say

Fazil Say

Turški skladatelj in pianist Fazil Say bi lahko bil na procesu, ki ga čaka oktobra, obsojen na 18 mesecev zaporne kazni – in to zgolj zato, ker se je na svojem twitterjuvfff opredelil za ateista. S tem je namreč po oceni turškega tožilstva »užalil verska čustva« svojih sodržavljanov. Kot je dejal 42-letni Fazil Say, so ga takoj, ko je to priznal »vsi pričeli žaliti« in je verjetno »prva oseba, ki se ji bo sodilo zato, ker je priznala, da je ateist«. Njegov odvetnik Meltem Alkoj je povedal, da se bo sojenje na sodišču v Istanbulu pričelo 18. oktobra ter da se bo skladatelj in pianist zagotovo pojavil na sojenju.

Velikokrat nagrajen turški umetnik in kulturni veleposlanik EU je povzročil besne reakcije islamskih konservativcev v Turčiji tudi s svojimi menda »provokativnimi« ocenami islama na twitterju. Po 216. členu turškega kazenskega zakonika je za žalitev verskih čustev zagrožena zaporna kazen. V enem od intervjujev aprila letos je namreč umetnik priznal, da se od tedaj, ko je priznal, da je ateist, čutil »popolnoma zavrženega s strani družbe«. Dejal je tudi, da so njegovi kritiki »pokazali na rastočo kulturo netolerance« v družbi ter da je morda prišel čas »da se preseli na Japonsko« ter da bo v primeru, če konča v zaporu njegova »kariera končana«.

Turčija je sicer uradno sekularna država, vendar pa ima vladajoča stranka AKP, ki je na oblasti že od leta 2002 močne islamske korenine. Samir Tajar, eden od poslancev stranke »pravičnost in razvoj« (AKP) je Fazila Saya imenoval »sina kurbe«. Ob tem naj bi Sayja obtoževali tudi zaradi primerjav slik posmrtnega življenja oziroma devic s prizori iz bordela in rekami vina z gostilno, ki jih Say sam ni napisal, pač pa so delo enega od tistih, ki so komentirali Sayeve zapise. Pri tem se je neznani komentator skliceval tudi na perzijskega pesnika iz 11. stoletja Omarja Hajama. Tako je namreč Say napisal v SMS-ju, ki ga je New York Timesu poslal iz Slovenije, kjer je imel koncert. Ob tem je bil Say samo eden od 165 ljudi, ki je to sporočilo poslal naprej. V Sloveniji je imel Say pravkar, torej 31. maja in 1. 6., koncert v Cankarjevem domu, kjer je skupaj z orkestrom slovenske filharmonije izvajal dela Mozarta in Wagnerja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.