Klemen Košak

 |  Mladina 23  |  Politika

Digitalno izjemni poslanci

Po boljših računalnikih še boljša povezava

Pošiljka novih računalnikov v državnem zboru

Pošiljka novih računalnikov v državnem zboru
© Borut Krajnc

Poslanci bodo dobili še eno digitalno nadgradnjo. Državni zbor bo za 545 tisoč evrov dobil prenovo požarnih pregrad, strežnikov in hrbtenice omrežja ter boljši spletni portal. S tem pričakujejo več procesorske moči, večjo pasovno širino ter zanesljivejše in prepustnejše omrežje, a glavni razlog za naložbo je po pojasnilih državnega zbora ta, da bi brez nje obstajalo veliko tveganje za delovanje informacijskega sistema in nevarnost nenadzorovanih stroškov pri okvarah. V vsesplošnem prizadevanju za varčevanje so se odpovedali vsem izboljšavam sistema, ki niso nujne za operativno in zanesljivo delovanje, tem pa se niso mogli, dodajajo.

V državnem zboru bodo odslej res dobro digitalno opremljeni, še posebej, če upoštevamo njihove izvrstno opremljene prenosnike za 1100 evrov. Ko so takrat poslanci protestirali, naj se sporni razpis razveljavi ali vsaj revidira, jih je predsednik državnega zbora Gregor Virant zavrnil z besedami, da bodo z novimi računalniki učinkovitejši.

Kljub temu je najglasnejši protestnik Franc Pukšič držal besedo in računalnika ni prevzel. Dejal je, da med računalniki sicer ne opazi nobene razlike, „ga na kabel priklopim in ravno tako dela. Nič mu ne manjka.“ Novi računalnik je zavrnil tudi njegov strankarski tovariš iz SLS Roman Žveglič, ki je želel, da mu programsko opremo z državnozborskega prenosnika prenesejo na osebni prenosnik ali iPad, a mu v državnem zboru niso ugodili.

Pukšič pravi, da nič ne zaostaja za bolje digitalno opremljenimi poslanci, ker so zanj službeni stacionarni računalnik, stari službeni prenosnik in osebni iPad dovolj. Žveglič pa priznava, da je malo „hendikepiran“, saj kot nadomestni poslanec prejšnjega službenega prenosnika ni dobil in zato doma ne more dostopati do poslanskega gradiva v digitalni obliki. Zaradi tega njegova odločitev, da službenega prenosnika ne bo prevzel, ni dokončna.

Če si bo premislil, bo dobil malo rabljen računalnik, saj so iz državnega zbora sporočili, da bo Žvegličev računalnik, tako kot Pukšičev, uporabljen za potrebe državnega zbora. Stare prenosnike pa so oddali policiji, trem osnovnim šolam, Vzgojnemu zavodu Slivnica pri Mariboru, Centru za usposabljanje Elvire Vatovec Strunjan in Ginekološki kliniki Kliničnega centra v Ljubljani.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.