Na zdravje z Žižkom

Mladina, št. 20

Ali Je dosegel svoj cilj filozof Slavoj Žižek s svojim nastopom na RTH v Zagrebu v nedeljo, na dan Servacija, 13. maja, ko nas je hotel po kosilu „spodbuditi k razmišljanju?! Kot stari stalinist nam je priporočil, da ostanemo samokritični, ker bomo tako deležni modela napredka!

Priporočal nam je, da se moramo od Marxa do neke meje vrniti k Heglu, obenem je ponovil tudi Leninovo svarilo, da nam je kapitalist pripravljen prodati tudi zanko za vrat. Zato je nevarna sedanja neoliberalna opcija, v katero nas tunka sedanja diktatura finančnega sistema.

Rekel nam je, da kulturna globalizacija odpira prostor tudi za manjše narode. Dočim je radikalna razgradnja državne blaginje v Grčiji ena od možnih usod vseh nas! Žižek meni, da sedanji demokratični sistem ni dovolj močan za spopad z ekonomsko krizo. To mu vsi verjamemo! Še posebno tisti, ki so ostali na cesti brez dela in jela ter čakajo na milost božjo, da dobijo od tudi naših tajkunov denar za tiste mesece, ko so z žulji na rokah kot hlapci Jerneji garali za svoje gospodarje, ki so se moralno večinoma kalili v komunizmu! Verjetno naš svetovno poznani in spoštovani filozof ni imel časa, ali pa je spregledal zajetno knjigo Kolimskih zgodb, kjer lahko z grozo spoznamo življenje, garanje in smrt v stalinskih sibirskih delovnih taboriščih, kjer so množično umirali, tudi zaradi lakote! Na strani 157 lahko čitamo, kako je končal svoje trpljenje mladi poročnik tankovske enote Svečnikov, ki ga je vojaško sodišče obsodilo zaradi nekakšnih službenih prestopkov. Med delom v rudniku so ga zasačili, ko je jedel meso človeških trupel iz mrtvašnice, pri čemer je „seveda izbiral nemastne“ koščke človečine ...

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.