Igor Mekina

 |  Svet

Jeremić nasproti Ban Ki Moona

Tudi Slovenija je glasovala za Daliusa Čekuolisa, vendar je novi predsedujoči Generalne skupščine OZN za leto dni postal dosedanji srbski zunanji minister Vuk Jeremić

Dosedanji zunanji minister Srbije Vuk Jeremić je ob glasovanju v Generalni skupščini OZN presenetljivo premagal litovskega veleposlanika pri pri OZN Daliusa Čekuolisa. V Srbiji so prepričani, da svetovna organizacija zaupa v strokovnost srbskih diplomatov in da bo Jeremićev uspeh vplival tudi na zunanjepolitični položaj Srbije v prihodnjih letih.

Jeremić je z 99 glasovi proti 85 zmagal v diplomatski tekmi z litovskim veleposlanikom pri OZN Daliusom Čekuolisom. Po pisanju srbskih medijev so na takšen rezultat usodno vplivale tudi članice EU in druge države, ki so podprle Vuka Jeremića, kljub temu, da se z njim glede nekaterih vprašanj – predvsem glede mednarodnega priznanja Kosova – niso strinjale. Prav vprašanje Kosova je bilo verjetno tudi tisto, ki je posredno vplivalo na zmago Jeremića. Dosedanji zunanji minister Srbije je bil namreč prav zaradi vprašanja Kosova v zadnjih letih pogosto na poti in je ob prepričevanju držav, da naj ne priznajo Kosova, obiskal zelo veliko število držav sveta. Njegovemu protikandidatu pa so menda precej škodile tudi nekatere do Rusije in še nekaterih držav zelo kritične izjave. Izid glasovanja je bil negotov vse do konca, v kampanji pa je Litva obtožila Rusijo, da je s podporo Jeremiću obujala stare zamere iz hladne vojne.

Zanimivo je, da so se na spisku držav, ki so podprle Vuka Jeremića znašle tako Švica kot Nizozemska (obe sicer kritični do srbske zunanje politike) ter da je po drugi strani srbska pogosta zaveznica Romunija glasovala za litvanskega protikandidata. Tudi Slovenija ni glasovala za Vuka Jeremića, pač pa za poraženega litvanskega kandidata Daliusa Čekuolisa. V Srbiji ocenjujejo izvolitev srbskega zunanjega ministra Vuka Jeremića za predsednika Generalne skupščine OZN, ki so ga prvič po več kot 20 letih določili z glasovanjem, tudi kot zgodovinski uspeh srbske diplomacije. Jeremić je po izvolitvi poudaril, da je Srbija majhna država, ki se še razvija in ne pripada nobeni politični ali vojaški zvezi, sodelovati pa si želi z vsemi. Po mnenju analitikov gre za priznanje srbski politiki, ki je uspešno zaustavila priznanje Kosova.

Diplomatska bitka v OZN je bila negotova vse do izvolitve. Zadnje dneve je v srbskih diplomatskih krogih veljala ocena, da bi Jeremić lahko dobil okoli 105 glasov, vendar je Litva vodila ostro kampanjo in je zmanjšala število glasov na 14 glasov (99 glasov proti 85 glasov, od tega 99 glasov za Jeremića). Predstavniki Litve so bili na koncu vseeno presenečeni, ker so imeli podporo nekaterih najbolj vplivnih stalnih članic VS OZN kot na primer ZDA in Velike Britanije in so pričakovali zmago. Vendar je bilo to premalo, saj so nekatere države kljub temu podprle Jeremića. Od sosed sta Jeremića podprle Črna gora in Makedonija, medtem ko so se Hrvaška, Albanija, Bolgarija in Romunija opredelile za Daliusa Čekuolisa. Za Jeremića so glasovale tudi Indija in Pakistan, pa tudi Južna in Severna Koreja.

Jeremić bo kmalu pričel posvetovanja s stalnimi članicami VS OZN, njegov prvi delovni dan pa bo 18. september, ko bosta Generalno skupščino OZN obiskala tudi ruski predsednik Vladimir Putin in ameriški predsednik Barack Obama. Po svoji izvolitvi se je Jeremić še posebej zahvalil protikandidatu iz Litve, vendar le-ta ni pristopil do Jeremića in mu ni čestital. So mu pa zato čestitali številni drugi veleposlaniki v OZN. Takoj po izvolitvi se je Jeremić pogovarjal tudi z generalnim sekretarjem OZN Ban Ki Moonom. Generalni sekretar OZN mu je dejal, da je bil Jeremić zunanji minister, s katerim se je najpogosteje videval, ter da je njegova pisarna “nasproti njegove”, Jeremić pa mu je odgovoril, da se bosta sedaj zagotovo še pogosteje srečevala. Mandat predsedujočega GS OZN traja leto dni.

Sicer pa so nad njegovo selitvijo v OZN lahko zadovoljne tudi številne evropske države in diplomati v ZDA, saj je bil Jeremić zagovornik nepriznavanja Kosova in je pogosto nasprotoval raznim “pragmatičnim” sporazumom, ki bi lahko privedli do de facto priznanja Kosova s strani Srbije. Oglasilo pa se je tudi zunanje ministrstvo Rusije, ki je v posebnem sporočilu poudarilo, da je Jeremićeva izvolitev “dokaz avtoritete Srbije v mednarodnih odnosih, kot tudi profesionalnih kvalitet Jeremića”.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.