Max Modic

 |  Kultura

Strip ob bok knjižnim klasikom

V Knjižnici Otona Župančiča se danes obeta zanimiv stripovski večer in pogovor z Zoranom Smiljanićem

Zoran Smiljanić in Sandi Buch na predstavitvi stripovskega albuma Družinske zgodbe pred Strip-Art-Nico Buch.

Zoran Smiljanić in Sandi Buch na predstavitvi stripovskega albuma Družinske zgodbe pred Strip-Art-Nico Buch.
© Max Modic

Danes ob 19. uri se bo v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani odprla razstava z naslovom Strip ob bok knjižnim klasikom, sledil pa bo pogovorni večer z avtorjem Zoranom Smiljanićem. Na razstavi bodo poleg Zoranovih stripovskih originalov na ogled tudi njegovi plakati, naslovnice Mladin, novoletne čestitke, ilustracije knjig in učbenikov.

V sklopu projekta Strip ob bok knjižnim klasikom bodo v Knjižnici Otona Župančiča s pregledno razstavo in pogovornim večerom predstavili enega izmed najvidnejših ustvarjalcev stripa pri nas, Zorana Smiljanića. Zoran Smiljanić sodi v tako imenovano tretjo generacijo slovenskih avtorjev stripa, ki se je pod urednikovanjem Iva Štandekerja kalila v Mladini. Stripi iz tega obdobja so politično angažirani, eksplicitni in vsebinsko provokativni izdelki, ki snov črpajo iz slovenske sedanjosti in bližnje preteklosti.

Kot scenarist in publicist je povezan tudi s filmom in filmski jezik s pridom uporablja v svojih stripih. Ukvarja se tudi s karikaturo, oblikovanjem plakatov, zgoščenk, leposlovnih in strokovnih knjig ter ilustracijo. Odprtje razstave in pogovorni večer z avtorjem bo vodil Aleksander Buch. Razstava bo na ogled do 25. julija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.