Staš Zgonik

 |  Mladina 26  |  Družba

Kaj pa nogomet?

Analiza je izjemno zahtevna, ne pa tudi nemogoča

V moštvu Manchester City, ki je letos osvojilo naslov angleškega prvaka, je zaposlena tudi ekipa analitikov

V moštvu Manchester City, ki je letos osvojilo naslov angleškega prvaka, je zaposlena tudi ekipa analitikov
© Profimedia

Najbolj priljubljen svetovni šport je hkrati tudi eden od tistih, pri katerih je izdelava uporabnih statističnih analiz najzahtevnejša. Igra je povsem tekoča, igralci so neprestano v gibanju, poleg tega se na tekmo ne zgodi veliko dogodkov, ki jih statistika sicer spremlja. A počasi se to vendarle spreminja. Že gledalci lahko zadnja leta opazujejo napredek v zbiranju podatkov o tekmi. Tako na pomembnejših tekmah izvedo, koliko kilometrov je pretekel vsak od igralcev, pa na primer število uspešno zaključenih podaj. A tudi ti podatki so lahko zavajajoči, če ne poznamo konteksta. »Število zaključenih podaj, ki jih v celotni tekmi izpelje moštvo, ne pove prav dosti o kakovosti igre,« prav Edmundo Macedo. »Če so si igralci žogo veliko podajali na svoji polovici, gre za razmeroma neučinkovite podaje.« So pa seveda nekatera moštva korak pred gledalci. Dr. Ben Alamar v nogometu sodeluje s podjetjem StatDNA, ki z natančno razporejenimi kamerami sledi vsemu, kar se giblje po igrišču. »Vsak trenutek vemo, kje je žoga, ali jo je igralec, ki jo ima, sprejel s podajo, ali je bila ta podaja visoka ali po tleh, kako močan obrambni pritisk so nasprotniki izvajali na igralca, ki je podajo sprejel ...« Ti podatki jim med drugim omogočajo objektivno oceno kakovosti strela proti vratom, za katerega se odloči igralec, oceno verjetnosti, da bo zadel. Lahko na primer učinkoviteje primerjate dva igralca, ki sta proti vratom vsak poslala po deset strelov, pri čemer je eden zadel trikrat, drugi pa petkrat. A streli se med seboj zelo razlikujejo. Z vsemi naštetimi podatki je mogoče primerjavo učinkovitosti teh igralcev in njihovih strelov na gol spraviti na skupni imenovalec ter z večjo verjetnostjo ugotavljati, kateri od njiju je boljši strelec, kateri se odloča za boljše strele in kateri jih bolje izvaja. »Stvar lahko tudi obrnemo, če želimo ocenjevati vratarje. Če vratar ubrani strel, pri katerem je bila verjetnost zadetka 50-odstotna, je to veliko bolje, kot če ubrani strel, pri katerem je bila verjetnost zadetka le petodstotna,« dodaja Alamar.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.