Klemen Košak

 |  Mladina 27  |  Politika

Napačni soprog

Nova generalna sekretarka upa, da bo kmalu tako sposobna kot njena predhodnica

Ljudmila Novak in nova generalna sekretarka Mojca Stoschitzky

Ljudmila Novak in nova generalna sekretarka Mojca Stoschitzky
© Nsi

Vlada je na predlog obrambnega ministra Aleša Hojsa zamenjala generalno sekretarko na ministrstvu za obrambo dr. Mojco Ferjančič Podbregar in na njeno mesto kot vršilko dolžnosti Mojco Stoschitzky. Zamenjava je bila opravljena, ker zakon to dopušča, pojasnjujejo na MORS-u, saj lahko minister eno leto po nastopu funkcije predlaga zamenjavo svojih najtesnejših sodelavcev.

Ferjančič Podbregarjeva je že pred vojno skupaj z Janezom Slaparjem sodelovala v slovenski vojski in je odlikovana veteranka vojne za Slovenijo. Na ministrstvu za obrambo dela že več kot 20 let, generalna sekretarka pa je postala leta 2010. V diplomski nalogi se je ukvarjala z bančnimi poroštvi, v magistrski s slovenskim priključevanjem zvezi Nato, v doktorski disertaciji pa z nadzorom nad obveščevalnimi službami. A odstavljena je znana še po nečem drugem, poročena je z dr. Iztokom Podbregarjem, nekdanjim direktorjem slovenske obveščevalne agencije, nekdanjim načelnikom generalštaba in nekdanjim predsednikom LDS.

Njena zamenjava Mojca Stoschitzky je diplomirana pravnica in ima 25 let delovne dobe, od tega dobro polovico v javni upravi, navajajo na ministrstvu. Izkušnje si je pridobivala v občinski upravi občine Lukovica in pri Rdečem križu. A verjetno je pomembneje, da je leta 2010 kandidirala za županjo Lukovice s podporo stranke NSi, ki je tudi predlagala predsedniku vlade Janezu Janši, naj položaj obrambnega ministra zaupa Alešu Hojsu.

„V tem trenutku ne bi trdila, da sem boljša, glede na vse izkušnje, ki jih je moja predhodnica imela, vsekakor pa je moj namen, da bom v zelo kratkem delovala z enakimi pristojnostmi, z enako odgovornostjo in sposobnostjo,“ pravi nova v. d. generalne sekretarke. Na vprašanje, zakaj je potem potrebna zamenjava, odgovarja, da „mora vsak, ki je na takem položaju, vedeti, da je lahko ob menjavi oblasti zamenjan. Ni pa to nujno.“

Ferjančič Podbregarjeva je razrešitev lahko pričakovala tudi zato, ker jo je SDS uvrstila na seznam političnih kadrovanj. Položaj si je zaslužila zaradi priimka, saj je ta, kot opozarja SDS, enak priimku osebe, za katero „bi pokojni predsednik republike dal roko v ogenj“.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.