Ulica / Proteus in pivo
Avstralski humor v Sloveniji
Saša Eržen
MLADINA, št. 27, 6. 7. 2012

© Saša Eržen
Matthew Charlesworth je Avstralec, ki se je varjenja piva učil v Ameriki, pred štirimi leti pa si je nadel naziv »šepetalec kvasu« in odprl malo pivovarno v Trobljah pri Slovenj Gradcu.
ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Saša Eržen
MLADINA, št. 27, 6. 7. 2012

© Saša Eržen
Matthew Charlesworth je Avstralec, ki se je varjenja piva učil v Ameriki, pred štirimi leti pa si je nadel naziv »šepetalec kvasu« in odprl malo pivovarno v Trobljah pri Slovenj Gradcu.
Ta se imenuje Human Fish Brewery ali Pivovarna Človeška ribica, fura jo z Jašo Zidarjem in Janom Ledinekom.
Navdih za ime je seveda dobil po srečanju z znamenitim prebivalcem Postojnske jame, s katerim se Slovenci radi važimo pred tujci. V mikropivovarni varijo karakterna piva ale – med njimi tudi pofotkani pale ale. Uporabljajo izključno savinjski hmelj, kvas in slad pa naročajo tudi v drugih pivorodnih deželah. Pir, v katerega lahko svoje brke namakate le v dobrem ducatu lokalov po vsej Sloveniji, seveda velja poskusiti med ogledom pivovarnice, ta pa se ravno seli iz Koroške na Vrhniko. In čeprav je pivo po svojih učinkih daleč od kakega močeradovca, se po preveč vnetem nalivanju z njim vseeno lahko počutite kot dvoživka, ki diha s škrgami in živi v večni temi.