Igor Mekina

 |  Svet

Navodila za prepoznavanje nacistov

© Arhiv Mladine

Nemški gostinci bodo kmalu dobili posebna »navodila« s pomočjo katerih bodo lahko prepoznavali in zavračali različne »proslave« neonacistov v njihovih objektih.

Nemška Federacija lastnikov hotelov in restavracij (DEHOGA) je sporočila, da bodo njeni člani v Brandenburgu kmalu dobili zelo natančna, več kot20 strani dolga navodila, s katerimi bodo lahko bolj utemeljeno zavračali različna »praznovanja« nezaželenih gostov, predvsem neonacističnih skupin. Dokument bo vseboval tudi vse kratice, simbole, znake in risbe, ki jih za medsebojno prepoznavanje uporabljajo pripadniki skrajnih desničarskih organizacij. Prav tako bodo podrobno pojasnjeni datumi, ob katerih se zbirajo neonacisti. Gre samo za del naporov nemške zvezne države Brandenburg, ki želi delavcem v turistični dejavnosti omogočiti lažjo detekcijo neonacističnih skupin, ki jih ostali gostje vidijo kot nevarnost in zaradi katerih velikokrat pride tudi do fizičnih obračunov ter posredovanja policije. Mnogi namreč ne vedo, kakšen pomen imajo za neonaciste nekateri datumi. Predsedujoči DEHOGE Olaf Lücke opozarja, da se pogosto dogaja, da recimo  18. januarja gostje rezervirajo prostor v restavraciji za praznovanje »rojstnega dne«,  gostinci pa ugotovijo, da gre v resnici za praznovanje  razglasitve nemškega rajha iz leta 1871, na katerem so se zbrali neonacisti. Nekateri drugi datumi, na primer 20. april, datum rojstva Adolfa Hitlerja, so sicer bolj splošno znani, toda nacisti proslavljajo tudi datume smrti pomembnih nacističnih veljakov ali pa dneve enakonočij ob začetku poletja in nastopu zime.

Zvezno sodišče v Karlsruheju je 9. marca, po tožbi enega od članov neonacistične NPD, presodilo, da imajo gostinci pravico do zavrnitve klientov iz političnih razlogov. Tožilec je bil v tem primeru Udo Voigt, do lanskega leta vodja desničarske Nacionaldemokratske stranke Nemčije (NPD). Novembra leta 2009 je namreč njegova soproga rezervirala sobo v luksuznem hotelu »Esplanada« nedaleč od Berlina. Rezervacijo je hotel tudi potrdil, vendar pa je šefu NPD vstop naknadno prepovedal. Uprava hotela je navedla, da »politična prepričanja šefa NPD niso v skladu s ciljem hotela, da vsakemu gostu omogoči, da se čuti maksimalno ugodno.« Da ima hotel vso pravico do takega ravnanja so potrdila tudi nižja sodišča, ki so ocenila, da bi prisotnost vodje NPD-ja lahko drugi gostje razumeli kot provokacijo. Stranka NPD je takšno sodbo že označila za »protidemokratično in diskriminatorno obnašanje« katerega cilj je instrumentalizacija in kriminalizacija oseb drugačnega političnega prepričanja. »Desni ekstremisti v naši deželi se vse bolj igrajo skrivalnice« meni minister za izobraževanje v deželi Brandenburg Martina Münch iz stranke SPD. Njena stranka podpira iniciativo, po kateri »hotelirji ne bodo več šli na limanice desnim ekstremistom.« V devetdesetih letih so se napadi desničarskih skupin v Brandenburgu ponavljali skoraj vsak teden, v zadnjem času pa njihovo število prav zaradi aktivnosti dežele vse bolj upada.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.