Teja Pahor

 |  Kultura

Sarajevo v znamenju filmskega festivala

Danes odpira svoja vrata 18. Sarajevski filmski festival, na katerem si bo do 14. julija mogoče ogledati kar 210 filmov iz 57 držav

Vse pripravljeno za obiskovalce

Vse pripravljeno za obiskovalce
© sff.ba

Prvi festivalski večer bo odprl celovečerec Aide Begić z naslovom Djeca (Otroci), ki je svetovno premiero doživel na filmskem festivalu v Cannesu. Filmi bodo tekmovali v kategorijah celovečercev, kratkih filmov in dokumentarnih filmov, potegovali pa se bodo za Srce Sarajeva za najboljši film, za nagrado žirije in za Srce Sarajeva za najboljšega igralca in igralko v celovečernem filmu. Poleg teh bodo filmi tekmovali še za kandidaturo za Evropsko filmsko nagrado za najboljši kratki film, nagrado za človekove pravice, za EDN Talent Grant, za nagrado CICAE, za nagrado publike, nagrado Cineeuropa in nagrado, ki jo podeljuje Atlantic grupa.

V kategoriji celovečercev bodo poleg filma Djeca predstavljeni turško-nemška koprodukcija Babamini sesi (Glas mojega očeta), turško-grška koprodukcija Tepenin ardi (Izza hribov), srbski film Ustanička ulica (Ulica vstaje), romunski film Toata lumea din familia noastra (Vsi iz naše družine), film makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske, pri katerem je sodelovala slovenska produkcijska hiša Vertigo/Emotion, Ženska, ki si je otrla solze, avstrijska filma Grenzgänger (Na meji) in What is love (Kaj je ljubezen) ter turški film Simdiki zaman (Sedanjost).

V tekmovalnem programu dokumentarnega filma bosta letos med drugimi predstavljena tudi dva slovenska filma, Fant, pobratim smrti 2 režiserke Maje Weiss in film Dolge počitnice scenarista in režiserja Damjana Kozoleta.

Slovenski umetniki bodo prisotni tudi na Talent Campusu, ki je namenjem povezovanju mladih filmskih ustvarjalcev iz jugovzhodne Evrope z uveljavljenimi filmskimi profesionalci in približevanju umetnikov regionalni in mednarodni filmski industriji. Slovenski predstavniki na letošnjem Talent Campusu bodo mladi režiser Gregor Božič, igralec Stane Tomazin in producentka Marina Gumzi.

Posebno nagrado festivala, častno srce Sarajeva za izjemen doprinos k uveljavitvi in razvoju filmske umetnosti, bo letos prejel umetnik Brako Lustig. Pred njim so nagrado med drugimi prejeli tudi režiser Mike Leigh, igralec Steve Buschemi in direktorja filmskih festivalov v Benetkah in Berlinu, Marco Mueller in Dieter Kosslick.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.