Igor Mekina

 |  Svet

Navodilo za prepoznavanje nacistov

Nemški gostinci bodo kmalu dobili posebna »navodila«, ob pomoči katerih bodo lahko prepoznavali in zavračali različne »proslave« neonacistov v njihovih objektih

Nemška Federacija lastnikov hotelov in restavracij (DEHOGA) je sporočila, da bodo njeni člani v Brandenburgu kmalu dobili zelo natančno, več kot 20 strani dolgo navodilo, s katerim bodo lahko bolj utemeljeno zavračali različna »praznovanja« nezaželenih gostov, predvsem neonacističnih skupin. Dokument bo vseboval tudi vse kratice, simbole, znake in risbe, ki jih za medsebojno prepoznavanje uporabljajo pripadniki skrajnih desničarskih organizacij. Prav tako bodo podrobno pojasnjeni datumi, ob katerih se zbirajo neonacisti.

Gre samo za del naporov nemške zvezne države Brandenburg, ki želi delavcem v turistični dejavnosti omogočiti lažje prepoznavanje neonacističnih skupin, ki jih ostali gostje vidijo kot nevarnost in zaradi katerih velikokrat pride tudi do fizičnih obračunov ter posredovanja policije. Mnogi ne vedo, kakšen pomen imajo za neonaciste nekateri datumi. Predsedujoči DEHOGE Olaf Lücke opozarja, da se tako na primer pogosto dogaja, da na primer 18. januarja nekateri gostje napovejo praznovanje »rojstnega dne« v neki restavraciji in si rezervirajo prostor, potem pa gostinci ugotovijo, da gre v resnici za praznovanje - razglasitve nemškega rajha iz leta 1871, na katerem so se zbrali neonacisti. Nekateri drugi datumi, na primer 20. april, datum rojstva Adolfa Hitlerja, so sicer bolj splošno znani, toda nacisti proslavljajo tudi datume smrti pomembnih nacističnih veljakov ki jih nihče ne pozna na pamet, ali pa tudi dneve enakonočij ob začetku poletja in nastopu zime. Vse to je natančno popisano v brošuri za turistične delavce.

Zvezno sodišče v Karlsruheju je namreč 9. marca po tožbi enega od članov neonacistične NPD, ki ga restavracija ni želela sprejeti presodil, da gostinci imajo pravico, da zavrnejo kliente iz političnih razlogov. Tožilec je bil v tem primeru Udo Voigt, do lanskega leta vodja desničarske Nacionaldemokratske stranke Nemčije (NPD). Novembra leta 2009 je namreč njegova soproga rezervirala sobo v luksuznem hotelu »Esplanada« nedaleč od Berlina, rezervacijo pa je hotel tudi potrdil preko turistične organizacije, preko katere je bila naročena. Vendar pa je hotel naknadno prepovedal vstop šefu NPD. Uprava je navedla, da »politična prepričanja šefa NPD niso v skladu s ciljem hotela, da vsakemu gostu omogoči, da se čuti maksimalno ugodno«. Da hotel ima vso pravico, da tako postopa, so potrdila tudi nižja sodišča, ki so ocenila, da bi prisotnost vodje NPD-ja lahko drugi gostje razumeli kot provokacijo. Stranka NPD je takšno sodbo že obsodila kot »protidemokratično in diskriminatorno obnašanje«, katerega cilj je instrumentalizacija in kriminalizacija oseb drugačnega političnega prepričanja. »Desni ekstremisti v naši deželi se vse bolj igrajo skrivalnice,« meni minister za izobraževanje v deželi Brandenburg Martina Münch iz stranke SPD. Njena stranka podpira iniciativo, po kateri »hotelirji ne bodo več šli na limanice desnim ekstremistom«. V devetdesetih letih so se napadi desničarskih skupin v Brandenburgu ponavljali skoraj vsak teden, v zadnjem času pa njihovo število prav zaradi aktivnosti dežele vse bolj upada.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.