»Edini interes vlade je, da bi kadrovala svoje ljudi«

V Mladini je bilo 13. julija 2012 objavljeno pismo Pavla Gantarja, predsednika stranke Zares, z naslovom »Edini interes vlade je, da bi kadrovala svoje ljudi«. Z zapisanim je (znova) pokazal, da ne pozna (slovenske) energetike. To seveda ne bi bil problem, če ne bi na račun tega zavajal javnosti z izjavami, ki s projektom TEŠ 6 nimajo realne povezave.

Prvič, Pavel Gantar pravi, da banke zahtevajo poroštvo v primeru, ko ocenijo, da je tveganje za vračilo kredita visoko. To ne drži. EIB kot razvojna banka namreč financira projekte pod drugačnimi pogoji kot komercialne banke (daljša ročnost posojil in nižje obrestne mere) in zato v primeru visokih zneskov zahteva, da tudi država potrdi, da so projekti zanjo pomembni.

Drugič, investicija v TEŠ 6 ni ekonomsko neupravičena, kot trdi Pavel Gantar. Nadomestni blok 6 bo, kot pove njegovo ime, nadomestil stara, neekonomična oziroma manj ekonomična postrojenja (bloke 1 – 5) ter zagotavljal konkurenčnejšo proizvodno ceno električne energije, ki bo, z vključenimi stroški kuponov CO2, nižja od proizvodne cene iz obstoječih blokov TEŠ. Investicija v TEŠ 6 se bo povrnila sama, najkasneje v dvajsetih letih, in omogočila prenehanje rudarjenja v Šaleški dolini brez dodatnih stroškov za proračun. Davkoplačevalci za TEŠ 6 in poroštvo ne bodo plačali ničesar, kot med vrsticami zavaja gospod Gantar. Nasprotno: Republika Slovenija bo z izdajo poroštva pridobila v letih, ko se vrača posojilo EIB, poleg neposrednega donosa na vloženi kapital še visoke davke na predvidene dobičke, plačilo taks za izpuščanje toplogrednih plinov CO2, zagotovljenih bo več tisoč delovnih mest, poleg tega pa bo deležna tudi prihodkov iz naslova stroškov poroštva za kredit EIB, ki v času trajanja kredita dosežejo cca. 50 mio EUR. Lahko torej rečemo, da bo imela država od bloka 6 tudi neposredne finančne koristi.

Tretjič, govoriti, da je TEŠ 6 investicija, ki ogroža energetsko prihodnost države, je milo rečeno nestrokovno, če ne celo zlonamerno. Nadomestni blok 6 TEŠ bo proizvedel približno tretjino vse električne energije v Sloveniji in je z energetskega vidika pomemben tako zaradi zmanjševanja uvozne odvisnosti (kar se je pokazalo tudi v lanskoletnih in letošnjih ekstremnih vremenskih pogojih), zaradi vzdrževanja stabilnosti slovenskega elektroenergetskega sistema ter zaradi zanesljive oskrbe z električno energijo v primerih mednarodnih zapletov pri dobavi plina. Vse to so večkrat potrdili ugledni domači in mednarodni strokovnjaki. O smiselnosti projektov, kot je nadomestni blok 6 TEŠ, bi se gospod Gantar lahko prepričal tudi preko svetovnega spleta, kjer lahko najde podatke, da se v podobne termoelektrarne vlaga v Nemčiji (kjer se v tem času gradi ali zaključuje z gradnjo blizu 20 termoelektrarn), drugje po Evropi (okoli 25), nenazadnje pa bodo tudi v ZDA to jesen začeli s poskusnim obratovanjem v premogovni termoelektrarni enake moči kot bo moč nadomestnega bloka 6 TEŠ. Vrednost te investicije pa je 1,7 mrd USD (https://www.swepco.com/info/projects/TurkPlant/Default.aspx).

Odgovora ne pošiljamo, ker bi želeli gospodu Gantarju ponovno pojasnjevati projekt. Če bi se želel z njim seznaniti, bi lahko to storil v zadnjih štirih letih, ko je bil predsednik državnega zbora, in danes ne bi pisal tako zavajajočih prispevkov. Naša naloga pa je, da s tem in podobnimi odgovori javnostim pojasnimo objektivne okoliščine, pri čemer kot vedno velja povabilo k ogledu spletnih strani TEŠ in HSE. Tam so namreč objavljeni vsi dokumenti, povezani z investicijo v TEŠ 6.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.