|  Politika

Ostra kazen za upokojenega nadškofa

Upokojeni nadškof Uran mora iz Slovenije

Nadškof Uran med pridigo na avni šoli.

Nadškof Uran med pridigo na javni šoli.
© Arhiv Mladine

Upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran mora po dekretu Kongregacije za škofe v Rimu čim prej zapustiti Slovenijo, poroča današnji časnik Dnevnik. To novico je v nedeljskih Oznanilih župnije sv. Jakob ob Savi objavil župnik te župnije Vlado Bizant, ki je tudi Uranov sorodnik.

Kot poroča Dnevnik, Bizant meni, da imajo ljudje pravico, da so o odhodu Urana iz Slovenije obveščeni. Ni pa želel govoriti o tem, zakaj je Rim nadškofa Urana tako ostro kaznoval in kam nadškof odhaja. V Oznanilih je Bizant med drugim zapisal, da kdorkoli pozna življenje nadškofa, "ve, da je garal za evangelij, kolikor je le mogel, tudi na škodo svojega zdravja" in da "je izgnanstvo iz domovine zanj res huda preizkušnja". Zapisal je tudi, da "to odločitev Kongregacije za škofe sprejema v duhu svojega škofovskega gesla: 'Da, Oče!', v upanju, da se bo lahko čim prej vrnil v domovino". Poudaril je tudi, da se Uran zahvaljuje za vse molitve in izraze duhovne podpore ter da zavrača vse govorice o njegovem domnevnem očetovstvu.

Na Nadškofiji Ljubljana so ponovili, da gre v primeru nekdanjega ljubljanskega nadškofa Urana za dogovore, ki so potekali med njim in ustreznimi organi Apostolskega sedeža. Nadškofija Ljubljana kakor tudi Slovenska škofovska konferenca nista seznanjeni z vsebino teh dogovorov in nista pristojni, da bi zadevo komentirali, so še zapisali. V začetku maja so sicer na Slovenski škofovski konferenci (SŠK) zanikali navedbe časnikov Dnevnik in Delo, da je Sveti sedež konec aprila SŠK poslal dekret, s katerim je upokojenima škofoma Alojzu Uranu in Francu Krambergerju naložil, naj se umakneta iz javnega življenja.  Na SŠK so takrat pojasnili, da sta se nadškofa Alojz Uran in Franc Kramberger umaknila v zasebno življenje že ob upokojitvi novembra 2009 oziroma februarja 2011. "Slovenska škofovska konferenca v zvezi z imenovanima nadškofoma ni prejela nobenega dekreta glede umika ali sankcij," so poudarili. 

Razloge za napotitev Urana v tujino pa so nekateri že povezali s posledicami finančnega zloma Nadškofije Maribor. O tej temi je apostolski nuncij Juliusz Janusz sicer spregovoril že pred časom. Glede finančne krize v Nadškofiji Maribor in o priporočilih, ki so bila dana cerkvenim oblastem s strani Svetega sedeža, je v začetku julija v pogovoru za Radio Ognjišče dejal, da so priporočila "dobili škofje, zato vedo, kaj bi morali storiti". "Bila je apostolska vizitacija iz Rima, kjer so vse videli in preučili. Ljudje se čudijo temu, zakaj se tisti, ki so bili odgovorni za to situacijo, ne čutijo odgovorne. To pa morajo rešiti škofje in ne nuncij," je povedal v pogovoru za radio. 

Po namigovanjih, da nadškof Uran zapušča Slovenijo, pa so na nadškofiji Maribor danes potrdili, da je nadškofijo že zapustil upokojeni nadškof Kramberger. Kot so pojasnili, se je upokojeni nadškof Kramberger po pogovoru z apostolskim nuncijem v Sloveniji odločil, "da je v konkretni situaciji, v kateri se je znašla mariborska nadškofija, bolje za upokojenega nadškofa, da se umakne v zasebno življenje". Upokojeni nadškof je sedaj v domu sv. Lenarta v Slovenskih goricah. Tja je odšel sredi junija. Da so za njegov umik posebni razlogi, nakazuje tudi to, da na nadškofiji ostaja denimo prav tako upokojeni nadškof Jožef Smej. Zanj namreč "ni razlogov, da bi se moral umakniti v zasebno življenje", so navedli na Nadškofiji Maribor. 

V podporo Uranu se krepi tudi skupina na spletnem omrežju Facebook. Večina vključenih se sprašuje, zakaj je bil nadškof umaknjen, zaslediti pa je tudi vprašanja, zakaj tudi katoliški mediji o tem molčijo. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.