Klemen Košak

 |  Mladina 31  |  Politika

Zvesti komunikator

Anže Logar se je v prejšnji vladi Janeza Janše izkazal s pravimi sposobnostmi

Neuničljivi Anže Logar

Neuničljivi Anže Logar
© Borut Krajnc

Vlada je prejšnji teden za direktorja Urada za komuniciranje imenovala dosedanjega vršilca dolžnosti te funkcije Anžeta Logarja. Polna pooblastila bo dobil 10. avgusta, mandat pa traja pet let z možnostjo ponovnega imenovanja. Za primernega kandidata ga je spoznala posebna natečajna komisija, za katero vladi ni uspelo sporočiti, kdo so bili njeni člani in katere druge kandidate je še ocenjevala.

Seveda je bilo že dolgo jasno, da bo Logar pred svojim nazivom najverjetneje lahko nehal pisati v. d. Verjetno že od prvega dne vlade Janeza Janše, ko so odstavili Darjana Koširja in ga zamenjali z Logarjem.

Šestintridesetletni Anže Logar je diplomiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in magistriral iz državne uprave in evropskih študij na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije, katere ustanovitelj je nekdanji predsednik Zbora za republiko Peter Jambrek. Leta 2003 je postal prvi Slovenec, ki je začel delati v evropskem parlamentu, leta 2007 pa ga je litovski predsednik odlikoval, ker je iz madžarskega jezera Gardony pred utopitvijo rešil litovskega državljana, piše na spletni strani Ukoma. Danes Logar dela tudi kot mestni svetnik SDS v Mestni občini Ljubljana.

Logar je Ukom vodil že od junija 2007 do decembra 2008. Prva izmed mnogih potez premiera Boruta Pahorja, ki so povzročile začudenje, je bila, da se je Logarju, potem ko ga je vlada zamenjala, javno opravičil in mu ponudil delo v svojem kabinetu. Logar ga je zavrnil.

Novi-stari direktor Ukoma pa je še bolj znan po neki drugi zgodbi. V začetku leta 2008, ko je Slovenija začenjala predsedovanje EU, je na obisk prišlo več kot 50 dopisnikov osrednjih evropskih medijev. Novinarje je med drugim zanimalo tudi, zakaj njihovi slovenski kolegi podpisujejo peticijo zoper cenzuro in politične pritiske, in vlada se je zelo potrudila, da bi dobili prave odgovore. Med obiskom jim je nekdo pod vrati v hotelske sobe potisnil propagandne mape I FEEL SLOVENIA z gradivom, naslovljenim „Situacija glede medijske svobode v Sloveniji“, ki ga je pripravil Ukom. Del besedila je bila tudi analiza raziskovalcev s Fakultete za uporabne družbene študije, ki „ne kaže na obstoj efektivnih pritiskov s strani aktualne vlade“. To so podkrepili z izjavami urednikov, novinarjev in članov vodstev medijskih hiš, iz katerih izhaja, da Janez Janša oziroma njemu podrejeni ne izvajajo pritiska na medije. A vsaj nekatere izjave so bile iztrgane iz konteksta, v katerem so bile izrečene. Citirani so sporočali drugačno resnico od tiste, ki jo je želela sporočiti vlada.

To je Logarju prineslo kritiko Evropske novinarske zveze, pa tudi naziv ime tedna na valu 202. Zanj ni v živo glasoval niti en poslušalec, ampak so mu zmago prinesli pošiljatelji SMS-sporočil.

Zoper imenovanje Anžeta Logarja za vodjo Ukoma je že 11. februarja, dan po njegovem imenovanju za vršilca dolžnosti, protestirala Liberalna akademija. Kot so zapisali njeni člani, je bila njegova vloga v prvi Janševi vladi predvsem, da „vlado ščiti pred mnogimi kritikami prisvajanja medijev - žal tudi s pomočjo laži“. Njegovo funkcijo v novi Janševi vladi so prepoznali kot nagrado za to delo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.