Klemen Košak

 |  Mladina 31  |  Politika

Eno mesto, dva avtomobila

Morda bi minister Vizjak laže prenesel breme poseganja v pravice ljudi, če bi se s sekretarko skupaj vozila v službo

Andrej Vizjak

Andrej Vizjak
© Blaž Šunta

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak priznava, da mu v tem mandatu ni lahko. Kot drugi ministri mora tudi on rezati državne izdatke, to pa pri njegovih pristojnostih pogosto pomeni, da mora odtegovati nižjim slojem prebivalstva. „In to boli. Kadar to delamo na račun pravic ljudi, to boli,“ je junija po poročanju RTV Slovenija dejal minister.

Breme poseganja v pravice ljudi mu sicer lajša vera, da je omejitev proračunskih izdatkov nujna, če želimo državi dobro na srednji in dolgi rok. Če bi želel še dodatno tolažbo, pa bi se lahko odločil za malenkostno žrtev pri svojem službenem avtomobilu ali pri službenem avtomobilu svoje prve sodelavke.

Seveda imata minister in državna sekretarka Patricia Čular vsak svoj službeni avtomobil. Ministru je država zagotovila audija, za katerega povprečni mesečni stroški (skupaj s stroški goriva in servisa) znašajo okoli 1100 evrov, sekretarki pa renault vel satis, za katerega povprečno odštejejo okoli 660 evrov na mesec.

Vizjak in Čularjeva živita v Brežicah. Njuni bivališči sta oddaljeni 554 metrov in po podatkih zemljevida na spletni strani Najdi.si bi se lahko drug do drugega sprehodila v osmih minutah ali pripeljala v minuti.

Če bi si bili prvi osebi ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pripravljeni deliti službeni avtomobil in si podaljšati vožnjo v službo s petinpetdeset na šestinpetdeset minut, bi država vsak mesec privarčevala 660 oziroma 1100 evrov, odvisno od tega, kateri avtomobil bi jima bolj ustrezal.

Če bi Vizjak pri tem še odstopil volan dami, bi lahko privarčeval tudi osebne stroške zaradi glob, ki mu jih izrekajo policisti, ko ga ujamejo pri telefoniranju med vožnjo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.