Nepotizem državnega vrha

Trditve novinarja Boruta Mekine o direktorici Študijskega centra za narodno spravo Andreji Valič Zver so neresnične. Če ne bi nasedal govoricam, temveč sledil načelom novinarske stroke, bi zlonamerne govorice preveril in vprašal Svet SCNR, član katerega je tudi novinar Mladine, ali pa prejšnjega direktorja SCNR dr. Milka Mikolo. Ob tem bi ugotovil, da je bil leta 2008 razpis za novega direktorja SCNR, da je bilo petnajst prijav in da so samo tri ustrezale razpisnim pogojem. Od teh treh pa je imela mag. novejše zgodovine (junija letos je obranila doktorsko tezo) Andreja Valič Zver, takrat asistentka prof. dr. Janka Prunka na FDV, najboljše kvalifikacije.

Prav tako neresnična je trditev, da se je Študijski center izognil varčevalnim ukrepom. Že prejšnja vlada je SCNR nesorazmerno oklestila. Zanimivo bi bilo preveriti, če so vzeli sredstva tudi inštitucijam, ki so jim bile ideološko blizu. Takratni pravosodni minister se je na začetku leta 2009 celo odločil, da zaposlenim na SCNR ne nakaže plač. To protipravno dejanje je odmevalo tudi v tujini (FAZ), kar je bil potem morda eden od vzrokov, da so bile plače vendar nakazane. Z zadnjimi varčevalnimi ukrepi so bila Študijskemu centru odvzeta nesorazmerno visoka sredstva, več kot je bilo zaradi varčevalnih ukrepov, za katere imajo zaposleni razumevanje, pričakovano. Prav zaradi tega, ker to ogroža delovanje Centra, je Svet SCNR od pravosodnega ministra zahteval pojasnilo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.