Klemen Košak

10. 8. 2012  |  Mladina 32  |  Politika

Delitev osamosvojiteljev

Tudi veterani osamosvojitvene vojne niso v celoti izvzeti iz znižanja pokojnin

„Drugorazredna“ vojna veterana Janša in Bavčar, ki pri pokojninah ne bi prejemala dodatka za veterane

„Drugorazredna“ vojna veterana Janša in Bavčar, ki pri pokojninah ne bi prejemala dodatka za veterane
© Tone Stojko

Zloglasni 143. člen zakona o uravnoteženju javnih financ, ki je znižal pokojnine, ki se izplačujejo iz proračuna, ima še eno napako. Poleg že znanih delitev na prave in neprave deli tudi veterane vojne za Slovenijo.

Kot piše v varčevalnem zakonu, „negativna uskladitev“ ne zadeva pokojnin „pripadnikov Teritorialne obrambe, policistov, operativnih delavcev kriminalistične in obveščevalno varnostne službe, oboroženih pripadnikov narodne zaščite ter pripadnikov enot za zveze Republike in občin, ki so v vojaški agresiji na RS v času od 26. 6. do 18. 7. 1991 opravljali dolžnosti pri obrambi RS“.

Ta navedba je dobesedno prepisana iz drugega člena leta 1995 sprejetega zakona o vojnih veteranih (ZVV). A ta člen je pozabil na mnoge, ki so sodelovali pri obrambi osamosvojene države, tudi denimo na takratna ministra za obrambo in notranje zadeve, Janeza Janšo in Igorja Bavčarja. Zato so poslanci leta 2006 v ZVV dodali več kot petnajst funkcij, kar je še mnogim drugim, ki so jih med osamosvojitveno vojno opravljali tako, da so sodelovali pri obrambi države, omogočilo, da so si pridobili status vojnega veterana. Slovenijo so branili tudi delavci na ministrstvih, cariniki, vozniki reševalnih vozil in številni drugi ... Na te so pri pisanju varčevalnega zakona pozabili.

„Samovoljno so si vzeli pravico, da delijo veterane na prvorazredne in drugorazredne. Kot da bi delali nekakšno revizijo,“ se jezi predsednik zveze klubov upokojenih delavcev ministrstva za notranje zadeve Niko Jurišič in se sprašuje, ali gre za nenamerno ali namerno napako v varčevalnem zakonu. Tudi njemu so znižali pokojnino, čeprav je sodeloval tudi v oboroženih spopadih. V času osamosvojitve je bil namreč direktor uprave za organizacijo in kadre, ne pa „policist“, „kriminalist“ ali kdo drug iz zgornjega citata, zato ne sodi med izjeme.

Do prejšnjega petka je znižanju pokojnin z utemeljitvijo, da so veterani vojne za Slovenijo, ugovarjalo 1022 oseb. ZPIZ je 684 od teh pokojnin že vrnil na prejšnjo raven, 97 jih je zavrnil in njihove pokojnine ostajajo znižane. Ostalih 241 primerov pa je v dopolnjevanju, kar pomeni, da ZPIZ pri pristojnih organih zanje preverja, ali so med osamosvojitveno vojno opravljali funkcije, ki so po 143. členu ZUJF izvzeti iz znižanja pokojnin. Da bi nespremenjene ostale tudi pokojnine drugih, ki imajo status vojnega veterana v vojni za Slovenijo, pa bo treba spremeniti zakon o uravnoteženju javnih financ tako, da bo v celoti upošteval zakon o vojnih veteranih.

Nepravi veterani osamosvojitvene vojne se bodo zato vsaj do septembra spraševali, kdaj in če sploh bodo njihove pokojnine spet take, kot so bile.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.