Peter Petrovčič

10. 8. 2012  |  Mladina 32  |  Politika

Tito na mejnem prehodu Obrežje

Na postaji mejne policije nadzor razkril kršitev ustave

Upodobitve Josipa Broza - Tita so na policiji prepovedane

Upodobitve Josipa Broza - Tita so na policiji prepovedane
© Borut Peterlin

Na postaji mejne policije Obrežje se končata Evropska unija in schengensko območje. Vodstvo policije zato še posebej skrbi, da je na policijskih postajah vzdolž te meje vse po predpisih. Tudi zato je generalna policijska uprava nedavno na Obrežju opravila strokovni nadzor in ugotovila vsaj eno hudo kršitev.

Na generalni policijski upravi so z informacijami skopi. Potrjujejo pa, da je bilo med nadzorom „ugotovljeno, da se v pisarni postaje mejne policije Obrežje nahaja slika, katere vsebina bi lahko pri strankah, ki obiskujejo te prostore, vzbudila tudi negativna čustva ali bi sliko razumeli kot provokacijo“. Na obstoječo kršitev so takoj opozorili pristojnega direktorja Policijske uprave Novo mesto Franca Zorca, ki je vodstvu omenjene policijske postaje „naročil, da se taki predmeti umaknejo“. Za vsak primer pa je na postajo prispelo tudi pismo z generalne policijske uprave z argumentacijo, da gre za kršitev, ki je v nasprotju z odločbo ustavnega sodišča in evropsko resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu.

Z vrha policije v Ljubljani še pojasnjujejo, da gre v tem primeru za prostore državnega organa, kjer se izvajajo različni postopki s slovenskimi in tujimi državljani, zato morajo biti prostori opremljeni nevtralno „in na način, da se omogoči nemoten potek policijskega postopka“. Priznavajo pa, da gre za prosto presojo nadrejenih. Pravilnika, ki bi urejal, kateri so predmeti, ki bi na policijskih postajah utegnili onemogočati nemoten potek policijskega postopka, ni.

Sporni predmet, ki je bil nemudoma odstranjen, je bil v pisarni Antona Vodopivca, enega izmed pomočnikov komandirja Postaje mejne policije Obrežje, sicer tudi sindikalnega zastopnika Policijskega sindikata Slovenije za Posavje. V pisarni, v kateri se ne sprejemajo stranke in ne potekajo sestanki. V pisarni, ki jo za nemoteno opravljanje policijskega dela uporablja zgolj pomočnik komandirja in hkrati lastnik spornega predmeta.

In kakšen je ta sporni predmet? Slika Josipa Broza Tita. In katera je odločba ustavnega sodišča, ki naj bi prepovedovala obešanje slik nekdanjega maršala, na katero se sklicujejo na policiji? Seveda, tista o Titovi cesti v Ljubljani.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.